Børnetalsmand: Børn af fangere og fiskere lider under klimaforandringerne

Mangel på havis og fangstmuligheder presser familier i det nordvestlige Grønland, og det går ud over børnene. Børnetalsmanden kalder det for en 'nødsituation'.
Havisen i det nordvestlige Grønland udebliver på grund af klimaforandringer. Det går ud over fangere og fiskere og deres familie. Foto © : Carsten Faurschou
06. december 2023 15:53

Lige nu oplever fangere og fiskere i Qaanaaq, Siorapaluk og Savissivik i det nordvestlige Grønland mangel på havis og derved fangstmuligheder.

Uden muligheden for at gå på jagt, har fangerne mistet deres indtægtskilde, og det er en 'nødsituation', skriver MIO og børnetalsmanden, Aviäja Egede Lynge, i en pressemeddelelse.

- Familierne lider stor nød, og det er nået så vidt, at nogle familier snart ikke længere kan give deres børn mad. De voldsomme klimaforandringer går ud over hele samfundet, men det er især fangerfamilier med børn, der betaler den høje pris, siger Aviâja Egede Lynge i pressemeddelelsen.

Derfor opfordrer hun landets politikerer i naalakkersuisut til at hjælpe de familier, mister deres indtægtskilde på grund af klimaforandringer.

Jeg opfordrer på det kraftigste naalakkersuisut og kommunerne til at tage sig af familierne, og sammen med de berørte finde en løsning, så børnene ikke går sultne i seng.

- Alle børn, uanset om deres forældre er fangere eller ej, har ret til at have en god og tryg barndom, hvor de ikke lider nød, siger hun.

Samme problem i øst

Det er ikke kun i den nordvestlige del af landet, den manglende havis er et problem. Også i det nordøst ved Ittoqqortoormiit mærker man også konsekvenserne af den manglende havis.

Det fortalte Scoresby Hammeken, der er fanger, til KNR tilbage i oktober.

- Havde det været i gamle dage, havde vi vinteris nu, men havet er ikke frosset endnu. Vi har dog sne, men havet er ikke frosset, fortalte han tilbage i oktober til KNR

Og det har stor betydning for fangernes mulighed for at fange sæler, forklarede Scoresby Hammeken.

- Når vinterisen var på vej, kom sælerne også i massevis. Vinterisen plejer at komme i oktober, men nu kommer den først i november-december, og nogle gange først i januar bliver isen farbar.

Handling fra politikerne

Erhvervene, der lever af naturen har efterspurgt handling fra politikerne, så fangere, fiskere og fårholdere i fremtiden kan få økonomisk hjælp, hvis klimaforandringerne påvirker deres mulighed for at tjene penge.

Et flertal i Inatsisartut vedtog tilbage i oktober et forslag, der pålægger naalakkersuisut at ændre den gældende lovgivning, så erhvervsfiskere og -fangere i fremtiden eksempelvis kan få genetableringsstøtte, hvis der sker en katastrofe.

Og nu kommer Børnetalsmanden med en lignende opfordring til naalakkersuisut. Nemlig at politikerne vil 'tage sig af familierne, der lider under klimaforandringerne'.