Bluejay Mining er kommet tættere på udvinding af ilmenit syd for Qaanaaq

Miljøstyrelsen for Råstofområdet har vurderet, at Bluejay Minings udkast til VVM-redegørelse i tilstrækkelig grad lever op til retningslinjerne og kan komme i offentlig høring.
Bluejay Minings Dundas-projekt, som ligger syd for Qaanaaq, vil udvinde Ilmenit fra strandene ved den forladte bygd Moriusaq. Foto © : Bluejay Mining
Skrevet af Malik Brøns
06. februar 2020 06:03

Rettelse: KNR skrev tidligere at: Bluejay Mining har fået godkendt et udkast til VVM-redegørelse af Miljøstyrelsen for råstofområdet i Selvstyret. Det er ikke korrekt, en VVM-redegørelse er ikke godkendt før den har været i offentlig høring. 

Efter tre års undersøgelser og evalueringer afleverede Bluejay Mining 17. september sidste år en ansøgning til Naalakkersuisut om udnyttelseslicens til Dundas Ilmenite-projektet ved Moriusaq syd for Qaanaaq.

Ansøgningen indeholdt rapporter om de forventede miljømæssige (VVM) og samfundsmæssige (VSB) påvirkninger.

Den miljømæssige konsekvensvurdering er vurderet til, at være den i tilstrækkelig grad lever op til retningslinjerne. Det glæder Bluejay Mining.

- Vi er meget glade for at have bekræftelse af, at VVM er i overensstemmelse med vores licensansøgning, siger Bluejay Minings administrerende direktør, Roderick McIllree i en pressemeddelelse.

Samfundsmæssig redegørelse i næste række

Mineselskabet håber nu på, at deres samfundsmæssige redegørelse også vil få svar i løbet af de kommende uger.

Fakta om VVM og VSB:

VVM står for vurdering af virkninger på miljøet.

VVM er en redegørelse for, hvordan et projekt vil påvirke det omgivende miljø. 

 

Ifølge råstofloven kan der ikke gives tilladelse til udnyttelse af mineraler, før en vurdering af virkninger på miljøet (VVM) ved udførelse af aktiviteten er foretaget, og en redegørelse derfor (VVM-redegørelse) er godkendt af Naalakkersuisut.  

 

Kilde: Naalakkersuisut

Hvis Selvstyret også vurderer at den samfundsmæssige redegørelse lever op til retningslinjerne, vil begge redegørelser derefter gøres klar til en offentlig høring med høringsdokumenter på grønlandsk, dansk og engelsk. Høringsperioden er minimum otte uger.

Bluejay Mining har to andre projekter her i landet: Det 2.897 kvadratmeter store Disko-Nuussuaq nikkel, kobber og platin-projekt og det 692 kvadratmeter store Kangerluarsuk-projekt efter zink, bly og sølv.

Den danske fond Vækstfonden og Greenland Venture A/S investerede i Bluejay Minings projekt i Nordgrønland i efteråret med omkring 35 millioner kroner.

Efterspørgsel på ilmenit

Efterspørgslen på ilmenit er stigende på verdensplan, og forekomsten i Nordgrønland vurderes at være en af verdens mest lovende, hvad angår høj lødighed og udvindings­muligheder, oplyste Greenland Venture i november sidste år. 

- Det er især den høje kvalitet i ilmeniten og det store potentiale for produktion, der gør projektet interessant, sagde Karsten Høy, administrerende direktør for Greenland Venture.

Bluejay Minings Dundas-projekt, som ligger syd for Qaanaaq, vil udvinde Ilmenit fra strandene ved den forladte bygd Moriusaq.

Sandet ved stranden har nemlig et højt indholt af ilmenit, der bruges til produktion af titanium.