VIDEO Blå blok kræver formandsposten i Grønlandsudvalget

Blå blok-flertallet i Folketinget vil stik mod traditionen sætte sig i formandsstolen i Grønlandsudvalget.
30. juni 2015 09:19

Posterne til de forskellige folketingsudvalg er i øjeblikket ved at blive fordelt, og traditionelt er formandsposten i Grønlandsudvalget gået til det grønlandske parti, som har fået flest stemmer ved valget til Folketinget. 

Dermed så formandsposten ud til at gå til Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit. 

Men nu tegner situationen til, at enten Venstre eller Dansk Folkeparti sætter sig i formandsstolen. Og det får skarp kritik af Aaja Chemnitz Larsen:


- Jeg ser det som helt uhørt og en klar forringelse af forholdet mellem Danmark og Grønland, siger hun til KNR.

    Kritik fra Hammond
    Også hos Siumut ser folketingsmedlem Aleqa Hammond med alvor på situationen.

    - I værste fald kan vi nu frygte at se et medlem fra Dansk Folkeparti som formand for udvalget, og det tegner meget dårligt for det kommende samarbejde omkring grønlandske spørgsmål i Folketinget. Man kan også forestille sig, at blå blok tilbyder posten til nogen, der har været villige til at støtte deres blok i valgkampen, udtaler hun i en pressemeddelelse og tilføjer, at den blå blok med Dansk Folkeparti i spidsen endnu ikke har udtalt sig om deres hensigt med at kræve en eventuel formandspost.

    Hammond som mulig næstformand
    Også næstformandsposten i Grønlandsposten kan der blive strid om. Posten er traditionelt gået til det grønlandske parti, der har fået andenflest stemmer ved folketingsvalget, altså Siumut.

    Men da Siumut har indgået valgteknisk samarbejde med Soicaldemokraterne, er partiet teknisk set dermed større end Inuit Ataqatigiit. 

    Dermed kan Aleqa Hammond muligvis få næstformandsposten i Grønlandsudvalget og dermed overhale Aaja Chemnitz Larsen inden om.