Biologerne: Rejen under alvorligt pres

Skal fiskeriet fortsat være bæredygtigt, så er det nødvendigt med en kraftig sænkning af kvoten, lyder meldingen fra biologerne.
04. oktober 2014 18:45

Biologerne fra Naturinstituttet siger det helt klart. Sænk kvoten til 60.000 ton, ellers risikerer vi, at det ikke er bæredygtigt.


I år er kvoten på 85.000 tons rejer, mens biologernes anbefaling var på 80.000 ton.


Naalakkersuisut har netop modtaget den biologiske rådgivning for rejefiskeriet i 2015  fra Grønlands Naturinstitut.


Det fremgår af Naturinstituttets undersøgelser, at biomassen af rejer i Vestgrønland har været i nærmest frit fald, siden den toppede i 2004. Samtidig har de gennemsnitlige fangster pr. trawltime i det kommercielle rejefiskeri været for nedadgående siden 2008.

 

Mange hunner - få hanner
Biomassen af rejer er for en stor dels vedkommende præget af mange hunner og få hanner. Hvilken betydning det så kan have for rejebestanden, ved biologerne dog ikke noget om.


En af udfordringerne er, at de små 2-3-årige rejer, der er på vej ind i fiskeriet fortsat er på et lavt niveau. Det hænger ikke mindst sammen med, at der er mange torsk, primært i den sydlige del af vestgrønlandsk farvand. Torsken spiser rejer, og forventningen om stigende mængder af torsk i de kommende år får biologerne til at forudse et stadigt større indhug i bestanden af rejer.


Kort udtrykt: Flere torsk - færre rejer.


I 2013 udgjorde rejen 47 procent af grønlands eksport.