Berlingske: Danmark bør gribe ind

Den danske avis Berlingske blander sig nu i debatten om Børnetalsmandens kritik af forholdene for grønlandske børn og skriver i fredagens leder, at den danske stat bør gribe ind.
Foto © : MIO
06. november 2015 05:45

- Regeringen og socialministeren må finde ud af, hvor forholdene er værst, og sikre, at eksempelvis børneorganisationer kan komme til hjælp. Helst med, men om nødvendigt uden medvirken af grønlandske myndigheder, skriver avisen.

Det sker, selv om Grønland har fastholdt over for de danske politikere, at socialområdet er Grønlands eget ansvar. Og at man fra myndighedernes side er i færd med at forbedre forholdene, som særligt har fået kritik i Qaasuitsup Kommunia.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand skyder kritik ned

Men det er en forkert prioritering af afslå hjælp, skriver Berlingske.

- Det ser ud til, at grønlandsk stolthed og selvstændighed vejer tungere end den misrøgt af alt for mange børn, som alkoholiserede voksne og inkompetente myndigheder har ansvaret for.

Læs også Børnetalsmand: Børns rettigheder brydes

Ifølge avisen er Danmark juridisk forpligtiget til at gribe ind, fordi Danmark har underskrevet FN’s Børnekonvention på vegne af hele rigsfællesskabet. Men det ansvar tager danske politikere ikke på sig, mener avisen.

- Når grønlandske børn lever under forhold, der er værre, end man ser i visse ulande, er danske politikere desværre mere optaget af ikke at såre grønlandske følelser end at tage vare på de misrøgtede børn, som også er danske børn og dansk ansvar.