Foto: MIO

Børnetalsmand skyder kritik ned

Børnetalsmandens rejserapport er et dårligt redskab, kritiserer nordkommunen. Det er fordi, det er et opråb, herfra er ansvaret jeres, lyder svaret.

Børnetalsmanden udtaler som bekendt en stærk kritik af forholdene for udsatte børn i nordkommunen, efter at hun har været på rundrejse i kommunens bygder.

Hos nordkommunen har man dog langt fra tænkt sig at tage imod kritikken uden kamp. Den administrerende direktør Hans Eriksen langer i en pressemeddelelse kraftigt ud efter Børnetalsmanden.

Kommunen tager stærkt afstand fra rapporten og finder den ikke egnet som kompetent arbejdsredskab, lyder den harmdirrende melding fra Qaasuitsup Kommunia.

 

Børnetalsmandens rolle

Børnetalsmanden svarer dog igen. Det her er et opråb, ikke et værktøj. Og det ligger helt i tråd med Børnetalsmandens rolle som uafhængigt organ.

- Det er min pligt, som børnetalsmand at reagere på alt generelt, der bekymrer mig, og det har jeg gjort i den her sag, siger Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge til KNR.

Hun gør det klart, at rejserapporten skal betragtes som en bekymringsskrivelse. Et oplæg for kommunen til at undersøge forholdene tilbundsgående

Læs også Børnetalsmand: - Vi bør beskytte børnene bedre

Læs også Børnetalsmand: Børns rettigheder brydes

Hos Qaasuitsup Kommunia klager socialdirektør, Henrik Solóy dog over, at de ikke får udleveret navne på de specikke bygder, som der er problemer i.

Tilsyn

Landstingsforordning nr. 1 om hjælp til børn og unge

§ 4. Kommunalbestyrelsen fører tilsyn med de forhold børn og unge lever under. Tilsynet skal udøves aktivt og opsøgende, således at kommunalbestyrelsen så tidligt som muligt får kendskab til hvor, der er behov for særlig støtte til et barn.

- Blandt andet skulle der være en bygd, hvor de spiller alle pengene op. Vi kan bare ikke konkret få at vide, hvad er det for en bygd, vi taler om, siger Henrik Solóy.

Han fortæller, at kommunen nu må rykke ud og undersøge hele den store nordkommune.

 

Har givet navne på bygder

Det er dog ikke rigtigt lyder det fra Børnetalsmanden.

I rapporten til kommunen fremgår nemlig navnet på 13 bygder, der har sager og et par bygder, som får særlig opmærksomhed.

- Qaasuitsup Kommunia er i besiddelse af en rapport, hvor det fremgår, hvilke bygder vi specielt fremhæver. Og her er det specielt to bygder, vi fremhæver.

Ikke et tilsyn

Børnetalsmanden gør det også klart, at rejserapporten ikke er et tilsyn, det er en bekymringsskrivelse. Tilsynet skal kommunalbestyrelsen nemlig søge for. Det skal foregå aktivt og opsøgende. Det siger loven nemlig.

Hos Qaasuitsup Kommunia anerkender de også, at det er vanskeligt for dem at løfte opgaven.

Læs også Svane tager alligevel MIO-kritik til sig

- Der kan sagtens ske meget, meget mere, men vi må også være ærlige at sige, at det er jo også et spørgsmål om ressourcer. Men vi er meget opmærksomme på området, og vi prioriterer området meget højt, siger socialdirektør Henrik Solóy.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt