Bedre fremtid for BSU huse

Landets ejere af BSU-huse med ondt i økonomien kan igen fra næste år søge om tilskud til renovering af deres bolig. Det tyder alt på, efter at Siumuts inatsisartut-medlem Anders B. Olsen i går foreslog at genindføre en renoveringspulje på næste års finanslov på 2.3 mio. kroner.
Skrevet af Mads Ullerup
03. oktober 2012 11:36

Pengene skal gå til ejere af BSU-huse, der på den ene eller anden måde har en træng økonomi og som mangler penge til at få renoveret deres bolig.

Forslaget mødte i går bred opbakning i Inatsisartut og hos Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Jens B. Frederiksen.

- Alle er stort set enige om målet, men der mange forskellige måder at nå målet på, og det er en af de spændende udfordringer, udvalget har fremadrettet. Jeg tror godt, at dem der har BSU-huse kan se frem til, at der kommer en ordning, siger Jens B. Frederiksen.

Forslaget skal give BSU-ejere med en årlig husstandsindkomst på under 180.000 kr. mulighed for at få tilskud til renovering af deres bolig.

- Jeg er optimist efter førstebehandlingen i dag, hvor flertallet nu har stemt for mit forslag, siger Siumuts Anders B. Olsen.

Men rammerne for ordningen er dog langt fra på plads.

Der er nemlig uenighed om hvorvidt støtteordningen skal gives som et tilskud altså slags gave, der ikke skal tilbagebetales, eller om det skal gælde som et lån, der skal afdrages.

- Der er forskellige ting, som skal tages op, hvis man ønsker en låneordning, og det viser der sig faktisk at være et flertal for. Det vil dog kræve nogle lovændringer, og det skal administreres på en anden måde, så derfor må man overveje, om det er det værd, siger Jens B. Frederiksen.

I går var der dog ikke kun uenighed om, hvorvidt ordningen skal gælde som en støtte- eller en afdragsordning.

Der var også debat om størrelsen på den støtte BSU-husejerne skal kunne søge om.

I det oprindelige forslag havde Anders B. Olsen foreslået, at man kan søge 100.000 kr. - et beløb som IA's Olga P. Berthelsen gerne så blev fordoblet.

Forslaget er nu sendt videre til behandling i bygge- og miljøudvalget.