Bedre forsvarere på vej

Efter flere års ventetid får Grønland nu et Landsforsvarsembede, der skal sikre, at personer under anklage kan få et kvalificeret forsvar.
10. september 2015 05:54

Personer, der er tiltalt for at have overtrådt loven, skal være sikre på at kunne få hjælp af en veluddannet forsvarer.

Det er tanken bag et kommende landsforsvarsembede i Grønland, som det danske Justitsministerium nu vil sikre i en ny bekendtgørelse. Embedet skal være med til rådgive samt ny- og efteruddanne lagmænd og politifolk, der er i dag fungerer som forsvarer ved sager i første instans.

Og det vil betyde en større grad af retssikkerhed for sigtede personer, ifølge Finn Meinel, advokat og næstformand i Grønlandske Advokater. Mange autoriserede forsvarere er nemlig ikke blevet efteruddannet i flere år.

- Manglen på et landsforsvar gør jo i dag, at der kan være problemer med rådgivning af forsvarere. Men et landsforsvarsembede vil betyde, at forsvaret af de sigtede og senere tiltalte må forventes at blive meget bedre, end det er i dag, siger han til KNR.

Embede længe undervejs
Egentlig var Landsforsvarerembedet en del af retsplejeloven for Grønland, som trådte i kraft i 2010. Men det er først nu, at det danske Justitsministerium har afsat midler til opgaven.

Og det glæder folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA), som har retsområdet og bl.a. Landsforsvarerembedet som en af sine mærkesager.

- Det handler rigtig meget om at skabe en balance, så vi som borgere - hvis man har begået en eller anden kriminalitet - opnår en retssikkerhed. Det betyder, at balancen mellem anklagere og forsvarere bliver meget mere lige, end den er i dag, siger hun.

Bekendtgørelsen bliver fremlagt til efteråret. Det forventes, at Justitsministeriet afsætter omkring to millioner kroner årligt til Landsforsvarsembedet.