'Barbenheimer' trækker grønlænderne i biografen

Det verdensomspændende fænomen får også billetsalget herhjemme til at eksplodere.
Her ses den australske skuespiller Margot Robbie, der spiller hovedrollen i Barbie-filmen, på den pinke løber til den europæiske premiere i London. Foto © : Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Teitur Larsen
06. august 2023 10:19

Biografen i Katuaq i Nuuk har solgt knap 20 procent flere billetter i juli måned i år sammenlignet med sidste år.

Årsagen er, at sommerens to store blockbusterfilm ”Barbie” og ”Oppenheimer” har skabt et verdensomspændende fænomen: ”Barbenheimer”.

- Vi har været nødt til at indkalde ekstra personale. Vores kiosk har også været tømt ud flere gange om ugen, hvor vi har været nødt til at bestille flere varer hjem, siger biografleder i Katuaq, Ruth Heilmann.

I juli sidste år solgte Katuaq 3408 billetter. I år har Katuaq solgt 4073 billetter.

Og det er endda uden tallene for børnefilm og andre mindre forestillinger.

Ifølge DR er samme udvikling sket i Danmark. Her fortæller formand for Forening af Filmudlejere i Danmark, Frederik Juul, at der i juli er solgt 25 procent flere billetter end sidste år.

Det er en blanding af Barbenheimer og vådt sommervejr, der har trukket danskerne i biografen.

Salget i biografen i Nuuk har samme forudsætninger som i Danmark, men det kom alligevel bag på Ruth Heilmann, at Barbie-filmen er så populær.

- Vi havde regnet med, at der kom en del gæster i biografen. Men ikke så mange. Det er vi positivt overrasket over, siger hun.

Barbie slår Oppenheimer

Barbie foregår – som titlen afslører – i det lyserøde Barbie-univers. Oppenheimer udspiller sig i en mørk fortælling om atombombens skaber.

Gæsterne i Katuaq har været særlig dedikeret omkring den lyserøde dukkefilm. Som en sjov detalje, tager mange nemlig noget lyserødt tøj på.

- Mange har enten en lyserød taske, en t-shirt eller et tørklæde, siger Ruth Heilmann, og forklarer, at det mest er børnene, som har den store udklædning på.

Meget tyder også på, at det er den munter Barbie-film, der trækker flest mennesker i biografen både herhjemme og globalt.

Ifølge det amerikanske medie Deadline havde Barbie-filmen i slut juli omsat for 780,7 millioner dollars på verdensplan. 5,3 milliarder danske kroner.

Oppenheimer har omsat for 405,6 millioner dollars. Det svarer til 2,75 milliarder danske kroner.

Selvom tallene herhjemme er mindre, så viser de samme billede som på det store lærred.

Herhjemme har Katuaq solgt 1665 billetter til Barbie-filmen, og det er endda uden tallene for biografens sidste forestilling. Oppenheimer solgte 1032 billetter.

Biografen i Taseralik i Sisimiut solgte 183 billetter til Barbie delt over to forestillinger. Til Oppenheimer solgte de kun 114 billetter delt over tre forestillinger.