Klar til vinteren: Backup-helikoptere på plads i Sydgrønland

En aftale om to ekstra helikoptere i Narsarsuaq skal sikre, at sidste vinters transportudfordringer ikke gentages.
Ifølge den nye aftale vil der fra december og tre måneder frem stå to AS-350 helikoptere standby i Narsarsuaq. De kan hver tage fem passagerer. Foto © : Christian Sølbeck, Mittarfeqarfiit A/S
Skrevet af Thor Bill
11. november 2023 12:54

En ny aftale mellem naalakkersuisut og Air Greenland skal sikre bedre muligheder for transport af både mennesker og gods henover vinteren i Sydgrønland.

Det skriver naalakkersuisut i en pressemeddelelse

Sidste vinter blev servicekontraktsejladsen nemlig sat på pause i hele tre måneder på grund af islæg. Dermed var transporten i hele Sydgrønland udfordret, da der kun var én helikopter til at løfte opgaven.

Det fortæller naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen (S):

- Båd- og helikopterpassagerer blev uhensigtsmæssigt ramt af aflysninger, forsinkelser og ombookninger seneste vinter. Herudover blev breve og pakkeforsendelser forsinket, udtaler han i pressemeddelelsen.

For at undgå samme problem denne vinter vil der ifølge den nye aftale derfor stå to AS-350-helikoptere klar i Narsarsuaq. De kan så sættes ind, hvis der skulle opstå en lignende situation.

Og det er en god sikkerhed, mener Air Greenlands administrerende direktør, Jacob Nitter Sørensen:

- Dette er en god og vigtig aftale, som netop sikrer befordringen i tilfælde af islæg, som vi har oplevet en del af de senere år. Én maskine er ikke nok til at sikre befordringen, når der ikke kan sejles og derfor er vi glade for at der nu er sikret den nødvendige kapacitet, udtaler han.

Helikopterne kan tage fem passagerer hver og vil stå klar fra 1. december til 29. februar.