Avannaata kører med underskud på budgettet

Den nystartede Avannaata Kommunia kommer til at køre med et lille underskud på seks millioner kroner hvert år. Det betyder, at kommunen årligt vil tære på den kassebeholdning, man har arvet fra Qaasuitsup Kommunia.
Palle Jerimiassen Foto © : Laura Aggernæs/KNR
Skrevet af Apollo Jeremiassen
05. januar 2018 19:21

Det fortæller Avannaata Kommunias kommunaldirektør, Sivso Dorph til KNR.

- Heldigvis har vi arvet omkring 57 millioner kroner fra Qaasuitsup Kommunia. Derfor regner vi med en kassebeholdning på omkring 51 millioner kroner når budgetåret slutter i december, siger han.

I slutningen af 2017 kunne den afgåendende borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, fortælle i en pressemeddelelse, at han med god samvittighed kunne overdrage en kassebeholdning på 111 millioner kroner, som de to nye kommuner i nord, Qeqertalik Kommune og Avannaata Kommunia, skal dele.

LÆS OGSÅ Qeqertalik halter efter fra start

Men det er ikke penge, der skal bruges på sjov og ballade, fortæller kommunaldirektøren.

- De 57 millioner kroner, som vi arvede skal betragtes som sikkerhed, og ikke som penge, der skal bruges med det samme, siger han.

Sivso Dorph henviser til, at kommunerne ifølge kommunalloven skal have en vis portion penge i kassen hvert år, når regnskabet bliver gjort op.

Tilskud fra Qaasuitsup

De 111 milllioner Ole Dorph og Qaasuitsup Kommunia efterlader til de to kommuner skyldes blandt andet, at kommunen skar drastisk i sine omkostninger mod slutningen af året, så et forventet underskud på 37 millioner kroner blev bragt betragteligt ned og i stedet lød på minus 13 millioner kroner.

Avannata Kommunia kommer i 2018 til at have et budget på 870 millioner kroner. Det største udgiftsområde bliver socialområdet, hvor kommunen har afsat 303 millioner kroner, men der bliver også plads til en del byggeri i kommunen.

LÆS OGSÅ Avannaata Kommunia er i gang efter hård start

En stor del af de nye bygninger og anlæg vil dog blive opført med penge, som ikke belaster kommunens økonomi.

- Der er igangsat masser af byggeprojekter i Avannaata Kommunia, som allerede skal igangsat i år og til næste år men, som kommunen ikke selv skal være med til at finansere, som f.eks. Brugseni og Pisiffik i Ilulissat og selvfølgelig Isfjordcenteret, som allerede skal bygges i år. Det er store projekter, som ialt skal koste omkring 400 millioner kroner.

Det er projekter, som kommunaldirektøren forventer vil skabe vækst og arbejdspladser i kommunen.