Autoriserede forsvarer er uenige i kritik
De autoriserede forsvarer får kritik i Advokatrådets rapport om retssikkerheden i Grønland. De står svagt overfor anklagemyndigheden, og det sætter retssikkerheden på spil for de anklagede.
Det er formanden for foreningen af de autoriserede forsvarer dog ikke enig i.
Læs også:Sara Olsvig: Danmark har ansvaret
- Nej slet ikke, i netop den konklusion er jeg ikke enig, siger Tom Ostermann, formand for foreningen af autoriserede forsvarer.
Forsvarer står svagt overfor anklagemyndigheden
Advokatrådet skriver i sin rapport om retssikkerheden her i landet, at arbejdsgruppen har oplevet væsentlig kritik af de autoriserede forsvareers faglige niveau, og at forsvarerne derfor står svagt overfor anklagemyndigheden, der har et stort juridisk apparat bag sig.
Det danske medie Politiken har desuden afdækket to sager, hvor der er blevet begået alvorlige fejl af autoriserede forsvarer.
Men Tom Ostermann mener ikke, at man på grund af de to sager kan tale om, at der er generelle problemer med de autoriserede forsvarer:
- Så mindes jeg ikke, at der har været nogen tilsvarende sager i de efterhånden syv år, som jeg har haft med det her at gøre, siger Ostermann.
Han vil dog være glad for de forbedringer som måtte komme som følge af rapporten, som eksempelvis ansættelsen af en landsforsvarer, hvilket rapporten klart anbefaler.
Ostermann: Landsforsvarer er nødvendig
Landsforsvareren skal dels uddanne de autoriserede forsvarer og også føre tilsyn med dem.
- Det er nødvendigt at vi skal have en landsforsvarer, netop for at sikre optimale betingelser for de autoriserede forsvarer, siger Tom Ostermann.
Og så er Tom Ostermann særdeles enig i Advokatrådets anbefaling om, at hvervet som forsvarer skal professionaliseres.
- For at virke optimale i forhold til klienten og de retssikkerhedsgarantier for at en tiltalt får stillet en god forsvarer for sig, siger Tom Ostermann.
Tom Ostermann oplyser, at antallet af autoriserede forsvarer i Grønland er faldet fra over 60 til nu kun 23.
Onsdag debatteres Advokatrådets rapport ved et arrangement i Retten i Grønland.
KNR har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen, men det er endnu ikke lykkedes.
Det anbefaler rapporten Retssikkerhed i Grønland:
Kredsdommerne skal samles, de autoriserede forsvarer skal styrkes og have et tilsyn og indføres alternative afsoningsmuligheder som elektronisk fodlænke - det er nogle af anbefalingerne i Advokatrådets rapport - Retssikkerhed i Grønland.
- De nuværende fire kredsretter sammenlægges til én. Grunden til denne anbefaling er et ønske om at samle kredsdommerne fysisk et sted, for at de kan opnå et højere fagligt niveau.
- Retten i Grønland skal have tilført flere ressourcer til at vejlede kredsretterne, og derfor bør der ifølge rapporten ansættes yderligere en dommer ved Retten i Grønland.
- IT-systemerne skal opdateres, så domstolene kan anvende samme system som i DK for at aflaste dommerne administrativt i såvel kredsretter, Retten i Grønland og Landsretten. Der skal generelt tilføres flere ressourcer i form af administrativt personale og tolke.
- Der skal udpeges et fast korps af domstolsjurister med kendskab til det grønlandske retsvæsen. Korpset skal kunne træde til, når kredsretterne ikke kan følge med.
- Der skal hurtigst muligt udpeges en landsforsvarer, der kan uddanne og rådgive forsvarerne. Denne skal også føre tilsyn med forsvarerne.
- Der skal ske en professionalisering af forsvarerhvervet, så det ikke kun er en bibeskæftigelse. Forsvarerne skal styrkes for at være mere ligeværdig med anklagemyndigheden og styrke retssikkerheden.
- Retsplejeloven skal ændres, så der som udgangspunkt beskikkes en advokat som forsvarer i kriminalsager, hvis der er advokater i lokalområdet - hovedsageligt i Nuuk
- Der er meget personfarlig kriminalitet i Grønland, og derfor skal det sikres, at der er en politimyndighed i alle byer og bygder.
- Der skal være samme behandlingsmuligheder og tilbud til de kommende indsatte i den lukkede anstalt, der bygges i Nuuk. Og overførsel af fanger fra Herstedvester skal bygge på frivillighed.
- Der skal indføres alternative afsoningsmuligheder såsom afsoning med elektronisk fodlænke.
- Der skal laves lovbekendtgørelser af grønlandsk lovgivning, så det er let at få et overblik over senere ændringer af en lov.
- Der skal etableres en domsdatabase over de grønlandske retsafgørelser.
- Den Selvejende Retshjælpsinstitution IKIU skal have flere ressourcer, så den fortsat kan yde retshjælp og generel rådgivning til borgerne.
- Justitsministeriet skal afsætte tilstrækkelige ressourcer til at få gennemført dansk lovgivning i Grønland.