Atassut vil kæmpe for sin overlevelse

Fra at have været et af landets største partier, er Atassut nu et af landets mindste partier. Den nuværende formand for partiet tager nu kampen op med den dårlige tilslutning til partiet og stiller op til årets kommunalvalg og Inatsisartutvalg.
Skrevet af Jette Andersen
16. januar 2013 16:27

Det er offentlig kendt, at formanden for Atassut, Gerhardt Petersen ikke er medlem af hverken kommunalbestyrelse eller Inatsisartut. Og det skaber et problem, erkender han.

- Men som jeg også har sagt flere gange, hvis en af vores landstingspolitikere eller kommunalbestyrelsesmedlemmer stillede op som formand, så havde jeg aldrig stillet op. Men da det ikke er sket, så stillede jeg op. Nu har jeg så også tænkt mig, at stille op til det kommende landstingsvalg og kommunalbestyrelsesvalg.

Da der første gang var landstingsvalg i Grønland i 1979, var der tre partier. Atassut, Siumut og Inuit Ataqatigiit. Dengang fik Atassut otte mandater, Siumut fik 13 og IA ingen. Men ved næste valg, i 1983, opnåede Atassut en stemmeprocent på 46,6, hvor Siumut fik 42,3 procent og Atassut blev dermed det største parti i Grønland.

Og hele vejen i 80'erne, var Atassut og Siumut næsten lige store og lige populære blandt befolkningen, viser tabeller fra Grønlands Statistik.

Men siden begyndelsen og i midten af 90'erne, er det gået ned af bakke for det liberalistiske parti. Stemmeprocenten er bare gået ned og ned og lå på 10,9 procent ved sidste valg til Inatsisartut i 2009. Og med de dårlige stemmetal er mandattallet gået med ned.

Støt og roligt er tallet blevet til tre efter det seneste valg, men forhenværende partiformand Finn Karlsen, valgte i august 2010 at skifte den blå partifarve ud med rød, da han gik over til Siumut, og i dag har partiet altså kun to medlemmer i Inatsisartut.

Og tallene viser, at det er ældre vælgere, der stemmer på Atassut. Den lave tilslutning til partiet kan skyldes, at der ikke er nogen tilstrømning af nye vælgere til partiet.

Tilbage i 80'erne, hentede Atassut mange stemmer fra danske vælgere, da Atassut går ind for et stærkt tilhørsforhold til Danmark.

Men Statistikken viser, at danske vælgere nu primært stemmer på Demokraterne og IA.

De samme tal, gør sig gældende for Atassut til de kommunale valg. Partiets storhedstid var i 1983 med 44, 1 procent til 15,3 procent ved det sidste kommunalvalg i 2008.