Atassut: Nu skal Múte lave en rokade i Naalakkersuisut 

Atassut er rasende. Formand Aqqalu Jerimiassen vil have Broberg ud af ministerkontoret med det samme.
I går aftes holdt Aqqalu Jerimiassen møde med Naleraq-formand Hans Enoksen og IA-formand Muté B. Egede. Og der opfordrede Aqqalu Jerimiassen Múte B. Egede til at lave en rokade.  Foto © : KNR / Malik Brøns
20. september 2021 11:27

Pele Broberg skal ikke længere være naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

Det mener det lille borgerlige parti Atassut, efter Pele Broberg endnu en gang fik sat ild til debatten i går.

Da sagde han i et interview med Berlingske, at han ikke længere vil bruge ordet "rigsfællesskabet", fordi det ifølge ham er et skalkeskjul for et dansk overherredømme over Grønland.

Men det var ikke det eneste, Berlingske kunne citere Naleraq-politikeren  for. 

Koalitionen

I Inatsiartut er der 31 pladser. 

Inuit Ataqatigiit sidder på 12 pladser. 

Naleraq sidder på fire. 

Dermed har de to partier et flertal på lige præcis et mandats flertal. 

Støttepartiet Atassut har blot to pladser i Inatsiartut.

Pele Broberg vil også diskutere, hvem der kan stemme i fremtidige folkeafstemninger i Grønland i forhold til en eventuel afstemning om selvstændighed. Og det skal kun de, der har inuit-baggrund, mener Broberg. 

Broberg er uegnet

Og nu er Atassut rasende. Formand Aqqalu Jerimiassen vil have Broberg ud af ministerkontoret, og Múte B. Egede bør som formand for Naalakkersuisut lave en rokade med det samme, mener Aqqalu Jerimiassen.

- Vi er stærkt utilfredse, og mit bagland kan slet ikke støtte Pele Broberg. Han er ikke velegnet til at varetage udenrigsområdet, siger han. 

Atassut er selv varm fortaler for rigsfællesskabet. 

LÆS OGSÅ Atassut: Ikke tillid til Pele Broberg

- Der er mange dansk-talende grønlændere her i landet. Og de er ikke andenrangsborgere. Specielt når man er naalakkersuisoq skal man ikke prøve at splitte befolkningen - det er det farligste man kan gøre, siger Aqqalu Jerimiassen.

I går aftes holdt han møde med Naleraq-formand Hans Enoksen og IA-formand Múte B. Egede, fortæller han. Og der opfordrede Aqqalu Jerimiassen Múte B. Egede til at lave en rokade. 

- Det er hans ansvar som formand for Naalakkersuisut. Det vil være bedst for ham at gøre noget lige nu, siger Atassut-formanden.

Ingen tillid til naalakkersuisoq

Allerede i går meldte Atassut ud, at det lille parti ikke længere har tillid til Pele Broberg. 

Partiet sidder på to mandater i Inatsisartut og er støtteparti for koalitionen.

Koalitionen består som bekendt af Naleraq og IA, der tilsammen har 16 mandater i Inatsisartut: IA har 12 mandater, og Naleraq har fire. 

Der er 31 medlemmer af Inatsisartut, og derfor sidder koalitionen lige nu på et flertal med ét mandat. 

Skulle Naleraq forlade koalitionen, så har IA altså ikke længere flertal i Inatsisartut. Men Atassut vil ikke være andet end støtteparti.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen: Pele Brobergs udtalelser skader Grønland

Hvis ikke Múte B. Egede selv laver en rokade og fjerner Pele Broberg fra naalakkersuisoq-kontoret, så kan der rejses mistillid mod Broberg på efterårssamlingen. Men det vil Atassut ikke selv gøre. 

- Vi vil helst ikke vælte Naalakkersuisut, siger Aqqalu Jerimiassen.

Vil I heller ikke gå ind i koalitionen, hvis Naleraq forlader den?

Nej, det tror jeg ikke. Det har vi ikke overvejet, siger han.

- Nej, forskellen er for stor i forhold til vores holdninger til rigsfællesskab og selvstændighed, siger Aqqalu Jerimiassen.

Sat skarpt på plads af Muté B. Egede

Efter Pele Brobergs interview med Berlingske blev publiceret i går, undsagde Múte B.Egede for første gang sin naalakkersuisoq.

Det skete i en skarp skriftlig udtalelse:

- Det ikke er Naalakkersuisuts politik at opdele folks stemmeret efter deres oprindelige herkomst, lød det i kommentareren.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede dementerer Pele Brobergs udtalelser om opdelt stemmeret

- Alle borgere i Grønland har samme rettigheder og på lige fod med alle andre, og disse rettigheder vil Naalakkersuisut arbejde for at beskytte til hver en tid. Der skal ikke herske tvivl om, at Naalakkersuisut arbejder for alle borgere i Grønland uden forskelsbehandling, står der i dementiet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken IA eller Naleraq her til formiddag.