Atassut kræver tilsyn med alle psykologer

Atassut kræver tilsyn med psykologer i privat regi, lige som der er for psykologer i det offentlige sundhedsvæsen.
20. april 2016 17:01
Versionist Erna Lynge

For der bliver flere og flere, der efterspørger forskellige behandlingstilbud. Det gælder også psykologhjælp.

Men i Grønland er titlen som psykolog ikke en beskyttet titel, som sikrer, at det faglige niveau er i orden.

Det skal der laves om på, mener Atassut.

Læs også Grønland mangler psykologlov

Problemer med retssikkerheden

For det er et problem, mener Steen Lynge fra Atassut, som nu vil have Naalakkersuisut til at bruge sin bemyndigelse i lovgivningen til at fastsætte nærmere regler for psykologers virke i Grønland.

Manglen på autorisation for psykologer betyder nemlig, at enhver kan kalde sig psykolog uden at have taget uddannelsen som psykolog.

Det går ud over retssikkerheden for dem, der hyrer en psykolog for egen regning på det private marked. For her er der i dag ingen krav om faglighed og kvalitet i psykologbehandlingerne.

Mens samme borger kan klage over en psykolog, hvis behandlingen er modtaget i det offentlige system. Her stilles der krav om uddannelse samtidig med at brugerne har klagemuligheder, skriver Steen Lynge i begrundelsen for sit forslag.

Doris enig med Atassut

Naalakkersuisut er enig med Steen Lynge og vil nu intensivere arbejdet med en bekendtgørelse om psykologer, som skal løse problemet.

- Som det er i dag fører Landslægeembedet nemlig kun tilsyn med sundhedsfaglig virksomhed, der udøves af personer - og herunder psykologr - inden for sundhedsvæsnet, forklarer naalakkersuisoq for sundhed, Doris Jakobsen blandt andet i sit svar til Atassut.

- Men skal  Landslægeembedet også føre tilsyn med psykologer på det private marked, skal vi først ud og finde en tilsynsmyndighed og et klageorgan, som kan træffe afgørelser om autoriserede psykologer uden for sundhedsvæsnet, lyder det videre fra Doris Jakobsen.

Hun forventer at have bekendtgørelsen klar i 2017.