Atassut: IA vil af med retten til egen bolig

Koalitionens forslag om at begrænse rentefradraget til fordel for skattelettelser rammer skævt, og er i bund og grund en fortsættelse af IA´s ønske om, at der ikke må eksistere ejendomsret over egen bolig i Grønland, mener Atassut. I Danmark ejer 70 % af borgerne deres egen bolig, her i landet er det under 30 %.
Skrevet af Peter Troelsen
08. oktober 2012 09:23

En bolig er en meget brugt måde at lave en opsparring i, men det forslag som IA og Demokraterne har lagt for dagen, gør det ualmindeligt svært for en borger i Grønland at lave den slags opsparing. Det er ordene fra Atassuts Steen Lynge i en pressemeddelelse.

-Jeg mener, det er nødvendigt at flest mulige borgere i samfundet får mulighed at lave opsparing. En opsparing, som den enkelte enten kan bruge til at investere i noget andet og derved skabe mere værdi i samfundet, eller også kan den enkelte bruge sin opsparing til at forsøde sin alderdom. Sådan en opsparing kan man bedst opbygge ved, at flere og flere borgere ejer deres egen bolig, skriver Steen Lynge i en pressemeddelelse til KNR.

Naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen har i forbindelse med fremlæggelsen af koalitionens forslag betonet at en sænkning af rentefradraget vil gøre, at alle får det mere ligeligt, men det er Steen Lynge lodret uenig i. Det forholder sig i hans optik direkte modsat.

- Afskaffelsen af rentefradrag vil ramme skævt, fordi de boligejere, der bor i byer, hvor huspriserne er højere, vil i værste fald blive ramt dobbelt så hårdt som de boligejere, der bor i byer med billigere huspriser, når rentefradraget sænkes. Derfor bør naalakkersuisut, i stedet for at sænke rentefradraget og ramme borgerne skævt, skabe muligheder for borgerne, så den kan tilskyndes til at lave opsparing til gavn for samfundsøkonomien, skriver Steen Lynge, der i sin pressemeddelelse ikke giver eksempler på, hvilke initiativer han har i tankerne til styrkelse af samfundsøkonomien.