Boliger til behandling i Inatsisartut: Atassut forsøgte at fælde naalakkersuisoq

Oppositionspartiet Atassut stillede tirsdag forslag til at Inatsisartut erklærer sin mistillid til naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur Hans Peter Poulsen fra Siumut. Koalitionspartierne afværgede dog forslaget.
Koalitionens partier afværgede tirsdag en mistillidsdagsorden mod Naalakklersuisoq for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin
15. oktober 2024 20:03

Tirsdag eftermiddag behandlede Inatsisartut Naalakkersuisuts forslag om at ændre en landstingsforordning, så Naalakkersuisut eller kommunalbestyrelsen fremover på eget initiativ, kan beslutte at omdanne det offentliges udlejningsboliger til ejerlejligheder.

Et forslag, der er bred opbakning til, da koalitionspartierne Inuit Ataqatigiit og Siumut sammen med Demokraatit er positive.

Demokraatit vil dog have belyst om forslaget vil have en negativ effekt for nuværende boligejere med baggrund i, at udbuddet af ejerboliger alt andet lige vil stige.

Atassut: Ikke tydeligt nok forklaret 

Men Atassut mener ikke, at den økonomiske byrde, der ligger forude i forbindelse med renoveringen af de mange offentligt ejede boliger, er forklaret tydeligt nok.

- Det blev ikke nævnt af Naalakkersuisut, at efterslæbet på renoveringer beløber sig til ca. 3,8 milliarder kroner, lød det, da partiet stillede sit forslag til mistillid.

Partiet konstatrede videre, at behovet for finansiering over 15 år er på cirka 5 milliarder kroner, og over 20 år stiger behovet til mellem 6,2 og 6,3 milliarder kroner.

- Disse oplysninger er ikke blevet tydeligt kommunikeret til offentligheden. Vi vurderer, at dette kan udgøre en betydelig økonomisk byrde for kommunerne, hvilket er dybt bekymrende, lyder det fra Atassut.

Partiet kunne dog ikke samle et flertal i Inatsisartut.

Inuit Ataqatigiit og Siumut har stadig tillid til Naalakkersuisutmedlemmet.

- Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur har i forbindelse med arbejdet omkring renoveringen af Selvstyrets boliger i de kommende år fremlagt nogle foreløbige beregninger, som Naalakkersuisut ikke sætter spørgsmålstegn ved, sagde koalitionspartierne, da de stillede deres afværgedagsorden.

16 ud af 23 tilstedeværende mødedeltagere stemte for det forslag, mens Atassut og Naleraq og stemte imod. Demokraatit stemte blankt.