Astrid Krag om socialindsats: Det har ikke været godt nok

Den danske socialminister slår fast, at arbejdet med at løfte flere børn ud af social mistrivsel ikke har været tilstrækkeligt.
Den danske social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S). Foto © : Social- og Indenrigsministeriet
25. august 2020 07:42

Arbejdet for at forbedre livet for socialt udsatte børn og unge i Grønland har generelt ikke været godt nok.

Så klar er dommen fra den danske socialminister, Astrid Krag (S), da KNR spørger, om det har været en fejl, at man ikke tidligere har lavet et ligeså omfattende samarbejde mellem Naalakkersuisut og regeringen i Danmark på socialområdet.

- Man må i hvert fald konstatere, at indsatserne indtil videre ikke har været tilstrækkelige, når så mange grønlandske børn bliver omsorgssvigtet, når så mange fortsat bliver udsat for seksuelle overgreb, og der desværre også er høje selvmordstal, siger hun.

- Det er afgørende, at der også er et ønske om samarbejde fra grønlandsk side, så det kan slå gennem i hver en by og bygd, hvis der skal ske forandringer, siger socialminister, Astrid Krag.

Tal fra 2018 viser således, at 22 procent af kvinderne i Grønland mellem 15-24 år i løbet af det seneste har haft selvmordstanker. Det samme gælder for 11 procent af mændene i samme aldersgruppe. 13 procent af kvinderne i aldersgruppen havde forsøgt at begå selvmord inden for det seneste år, og for mændene var det 5,3 procent.

LÆS OGSÅ Hver tredje socialt udsatte grønlænder har været udsat for vold

- Det har ikke slået til. Problemerne er endda vokset nogle steder med hundredvis af ubehandlede børnesager. Der er i hvert fald brug for, at der sker noget anderledes og nyt, siger Astrid Krag videre om socialindsatserne.

Kan ikke tage løsninger fra Danmark

Ministeren mener blandt andet, at tidligere indsatser mellem Danmark og Grønland på området har været for tidsafgrænsede, og man i for høj grad har taget tiltag fra Danmark og overført til Grønland uden at tilpasse dem nok til forholdene her.

Udmeldingen kommer efter præsentationen af 16 overordnede anbefalinger til at løfte indsatsen over for socialt udsatte børn og unge i Grønland i rapporten Grønlandsk-dansk tværgående arbejde for en styrket indsats for udsatte børn og unge i Grønland.

LÆS OGSÅ Abelsen og Krag underskriver: Aftale om dansk hjælp til børn og unge er sikret

- Hele arbejdet i arbejdsgruppen har i høj grad handlet om at få de grønlandske aktører på banen i anerkendelse af, at det ikke duer at sige, at vi har en løsning fra Danmark, som vi overfører til Grønland, siger hun og fortsætter:

- Det er nok også en del af forklaring på, at man ikke er lykkes førhen. Det har været afgrænsede projekter, som ikke er nået at blive rodfæstet i Grønland. Det er afgørende, at der også er et ønske om samarbejde fra grønlandsk side, så det kan slå gennem i hver en by og bygd, hvis der skal ske forandringer, siger hun.

Afgørende at Grønland ønsker samarbejde

De 16 overordnede anbefalinger er kulminationen på et års arbejde og samarbejde mellem socialmyndighederne i Grønland og Danmark, der blev sat i værk sidste år, da Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), efter stort politisk pres rakte hånden ud til den danske regering og bad om hjælp.

Astrid Krag slår da også fast, at grunden til et sådant arbejde kom i gang, skyldtes henvendelsen fra Naalakkersuisut. Danmark kommer ikke til at tage initiativ på området eller andre, som Grønland har hjemtaget.

LÆS OGSÅ MIO om anbefalinger til udsatte: En positiv brik i et stort puslespil

Det er Grønland, der styrer socialområdet Grønland og dermed også har hovedansvaret for indsatserne herpå.

- Vi har stor respekt for Grønlands indsats, og det arbejde man har lavet i de senere år. Det er jo et område, der har været hjemtaget siden 1979. Men da vi fik henvendelsen var vi ikke tvivl om, at vi gerne ville hjælpe, siger hun.