De 16 anbefalinger skal implementeres i perioden 2020 til 2023.Foto: MIO

MIO om anbefalinger til udsatte: En positiv brik i et stort puslespil

Det er flere positive elementer i de 16 anbefalinger til socialområdet. Men skal det for alvor rykke noget, kræver det mere inddragelse af borgerne, lyder det fra børnetalsmanden.

Det er grundlæggende en god dag for udsatte børn og unge i Grønland.

Det mener børnetalsmand i MIO siden 2015, Aviâja Egede Lynge, efter at have læst de 16 anbefalinger fra Naalakkersuisut og den danske regering. Anbefalinger, der skal styrke socialområdet i Grønland.

- Anbefalingerne viser, at man tager problemet alvorligt. Man viser, at man har en handlingsorienteret tilgang, og det har vi savnet rigtig længe, siger hun og uddyber:

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de 16 anbefalinger til udsatte børn og unge

- Når det er sagt, synes jeg, at anbefalingerne er en brik i et større puslespil. Det her er ikke nok. De 16 anbefalinger vil hjælpe på nogle ting, men det er stadig ikke hele området, de dækker.

Anbefalingerne kommer efter, at socialminister Astrid Krag (S) og naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), i oktober sidste år satte arbejdet i gang ved en underskriftceremoni i Nuuk.

Ejerskab hos befolkningen er afgørende

I forlængelse af anbefalingerne mener Aviâja Egede Lynge dog, at der er brug for mere inddragelse af dem, som det hele handler om - nemlig borgerne. Og det gælder specielt de socialt udsatte børn og unge.

Hun peger på, at anbefalingerne som udgangspunkt fokuserer på systemet, og hvordan systemet kan forbedres.

- Det er grundlæggende nødvendigt, at befolkningen føler et ejerskab i forhold til implementeringen og den ændring, der skal ske. Får man ikke det ejerskab, bliver vi desværre ved med at lave lappeløsninger. Selve ændringerne er noget, der skal ske i samfundet sammen med samfundet, siger hun.

Du kan læse de 16 anbefalinger her.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt