Asiater strømmer til Grønland

Det er i stigende grad personale fra Thailand og Filippinerne, der svinger støvsugeren og rører i gryderne på hoteller og restauranter i Grønland.
Skrevet af Ritzau
01. november 2012 06:29

Siden januar 2011 har 81 filippinere og 39 thailændere skiftet tropesol ud med nordlys, skriver Avisen.dk. Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at de to asiatiske nationaliteter tegner sig for flest arbejdstilladelser til Grønland.

- Det skærer lidt i øjnene, når vi samtidig har høj ledighed blandt hjemmehørende ufaglærte, siger SIK´s formand, Jess G. Berthelsen, til Avisen.dk.

Det er hovedsageligt hotel- og restaurationsbranchen, som i de senere år har fået flere medarbejdere med asiatisk baggrund. Blandt andet stammer 60 procent af rengøringspersonalet på Hotel Hans Egede fra Sydøstasien.

Jørgen Pedersen, der beskæftiger knap 100 medarbejdere på restauranter og cafeer i Nuuk, siger, at det er svært at finde arbejdskraft i Nuuk, selvom han gerne ville.

- Det er ekstremt dyrt at ansætte udefra. Hvis vi kunne rekruttere vores personale lokalt, ville jeg spare halvanden million om året, siger han til Avisen.dk.

Ifølge SIK's oplysninger får de udenlandske ansatte løn efter overenskomsten, selvom de ikke arbejder på overenskomst.