Arktisk storm skaber kaos og massive strømafbrydelser i USA

Mindst 13 mennesker har mistet livet, efter at USA de seneste dage er blevet ramt af usædvanligt koldt vejr.
For eksempel har delstaten Texas de seneste dage oplevet nogle af de koldeste temperaturer i mere end 30 år. Foto © : Montinique Monroe/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
16. februar 2021 11:40

For her er myndighederne i alarmberedskab, efter at en vinterstorm på det seneste har skabt kaos i store dele af landet.

Det skriver BBC.

Vintervejret har medført iskolde vinde, is og sne i områder af det sydlige USA, der sjældent oplever sådanne vejrforhold.

Det gælder blandt andet i sydstaterne Kentucky, Mississippi, Alabama, Oklahoma og Texas.

Her har forholdene skabt strømafbrydelser, trafikkaos og stribevis af aflysninger i flere lufthavne, mens flere kulderekorder også er blevet slået.

USA's Nationale Vejrtjeneste (NWS) siger ifølge BBC, at tjenestens advarsler om vinterstorm nu gælder over 150 millioner amerikanere.

Søndag aften erklærede præsident Joe Biden nødretstilstand i Texas, hvilket giver myndighederne mulighed for at koordinere katastrofehjælp i staten.

LÆS OGSÅ FN: Verden er på vej mod en katastrofal temperaturstigning

For eksempel har delstaten Texas de seneste dage oplevet nogle af de koldeste temperaturer i mere end 30 år.

Søndag ramte temperaturen flere steder minus 18 grader. Ifølge CBS News betød det, at det var koldere i byen Dallas end i Anchorage i Alaska.

I Houston i Texas er byens internationale lufthavn blevet lukket indtil tirsdag. Alene søndag blev der desuden registreret over 120 færdselsuheld i byen.

Mandag nåede det arktiske vejr hele vejen til det nordlige Mexico, hvor mere end fire millioner hjem og forretninger mistede strømmen i morgentimerne.

Om eftermiddagen var det så millioner af mennesker i Texas, der var uden strøm, skriver CNN.

USA's Nationale Vejrtjeneste oplyser ifølge BBC, at usædvanlige meteorologiske forhold har tilladt et "arktisk udbrud" at brede sig over store dele af USA fra den canadiske grænse.