Arbejdsløshed skal bekæmpes fra flere fronter

Bekæmpelse af arbejdsløshed bliver blandt de store emner, når Inatsisartut starter forårssamlingen på fredag.
Kommuneqarfik Sermersuumi artukkerneqarnissaq ernummatigineqarpoq. Foto © : KNR
Skrevet af Noah Mølgaard
11. april 2012 07:36

Flere lovpligtige lærlinge, strammere lov for tilkaldt arbejdskraft.

Det er blandt emnerne, når Inatsisartut skal drøfte, hvordan man kan skaffe flere hjemmehørende arbejde. Og der er mange, der venter spændt på hvordan der bliver skabt flere arbejdspladser. For der blev noteret 3.258 ledige i hele Grønland i februar ifølge Grønlands statistik.

Det falder Inuit Ataqatigiit for brystet, at der stadig bliver ansat nye tilkaldte især i restaurationsbranchen, byggeriet og rengøringsbranchen, mens der arbejdsløsheden stiger. IA foreslår længere frist til meddelelse om tilladelser fra 14 dage til en måned.

Derudover foreslår IA, at der bliver nedsat kommunale arbejdsmarkedsudvalg, der skal kigge på ansøgninger til at ansætte tilkaldt arbejdskraft. Der bliver foreslået ,at kommunen, SIK og arbejdsgiverne får repræsentanter i udvalgene.

- Hensigten er at sikre en større lokal deltagelse og involvering af arbejdsmarkedets parter, samt for at styrke tilsynet og kontrollen med om loven efterleves, skriver IAs gruppe i Inatsisartut i deres begrundelse for forslaget.

Siumuts Per Berthelsen kan heller ikke længere acceptere den store ledighed, der også rammer lokale. For der bliver ansat tilkaldt arbejdskraft i byggebranchen på grund af mangel på uddannede håndværkere i forskellige byer. Men mange kan ikke komme i gang med deres uddannelse, fordi de ikke kan få praktikpladser.

Derfor foreslår Per Berthelsen at entreprenører får en lovpligtig opgave om at optage 4 lærlinge, hvis byggesummen overstiger 12 millioner kroner og 5 lærlinge, hvis der bliver bygget for mere end 15 millioner kroner.

Per Berthelsen har også sendt et forslag til forespørgselsdebat, om hvordan man motivere veluddannede grønlændere til at vende hjem efter endt uddannelse i Danmark.

Han mener at mange bliver ramt af ansættelsesstoppet for stillinger med anvist bolig. De unge vender ikke hjem foreløbig, fordi de ikke kan få tildelt bolig.

Siumut mener, at der bør laves en analyse- og undersøgelse af de sammenhænge og forhold, der gør at veluddannede grønlændere bliver boende i Danmark.