Arbejdet med en ny fiskerilov genoptages

Arbejdet med en ny fiskerilov genoptages nu, oplyser Selvstyret. Og arbejdet vil ifølge en pressemeddelelse tage udgangspunkt i det forslag til en ny fiskerilov, som blev fremsat og førstebehandlet på efterårssamlingen.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
04. september 2018 15:33

- Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Erik Jensen vil i de kommende dage sammen med fiskerierhvervets repræsentanter og partierne drøfte fiskerilovens intentioner og ændringer, som blev 1. behandlet i Inatsisartuts eftersårssamling 2017, står der i meddelelsen.

Forslaget til en ny fiskerilov var genstand for stor debat henover efteråret. Flere af de store rederier truede blandt andet Selvstyret med et erstatningskrav i milliardklassen på grund af uenighed omkring en foreslået ændring i reglerne om tilbagetrækning af rejekvoter.

Lydhør naalakkersuisoq

Ifølge pressemeddelelsen holder Naalakkersuisut fast i essensen af det kontroversiellse forslag:

- Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Erik Jensen fremlæggelse vil ikke være præget af nye tiltag i forhold til den tidligere behandling af fiskerilov, hedder det i meddelelsen.

Naalakkersuisoq Erik Jensen vil dog være lydhør overfor repræsentanternes og partiernes indvendinger for fiskeriloven, står der videre.

Hovedpunkterne i fiskerilovsforslaget var blandt andet, at der indføres en ny måde at beregne kvoteandele i rejefiskeriet.

Kvotefordelingen for rejer ved Vestgrønland foreslås ændret fra 43/57 til 50/50 til henholdsvis det kystnære og det havgående fiskeri, og at Inatsisartut kan fastsætte et opsigelsesvarsel på mindst fem år for de tidsubegrænsede rejelicenser.