Aqqaluaq B. Egede overlever mistillidsvotum

Koalitionen redder naalakkersuisoq for råstoffer og justitsområdet.
Aqqaluaq B. Egede
Oppositionen fremsatte påstand om mistillid til naalakkersuisoq for Råstoffer og Justitsområde på grund af hans håndtering af et forslag om en ny råstoflov. Foto © : KNR
31. maj 2023 13:27

Opdateret med citater fra Aqqalu C. Jerimiassen (Atassut).

Inatsisartut skulle i dag stemme om, hvorvidt der var tillid til naalakkersuisoq for råstoffer og justitsområdet, Aqqaluaq B. Egede (IA).

Det skete efter, at oppositionen i form af Demokraatit, Atassut og Naleraq udtrykte mistillid til ham på grund af hans håndtering af et forslag om en ny råstoflov.

Efter en pause stemte Inatsisartut - og Siumut og IA havde tillid til Aqqaluaq B. Egede.

Dermed afværgede han mistillidsvotummet, da 16 medlemmer stemte, at de havde tillid til ham. Kun fem stemte, at de ikke havde tillid. Ingen undlod at stemme.

Havde ikke indraget borgerne

Oppositionen mente ikke, at Aqqaluaq B. Egede havde løftet sin opgave ordenligt. Det sagde formand for Atassut, Aqqalu C. Jerimiassen, i Inatsisartutsalen.

- Vi mener, at naalakkersuisoq for råstoffer og justitsområdet ikke har udvist tilstrækkelig kompetence under behandlingen af flere ændringsforslag til forslag til Inatsisartutlov om mineralaktiviteter, siger han og fortsætter:

- Under sit arbejde har han ikke inddraget borgerne og erhvervslivet tiltrækkeligt, ligesom han ikke har inddraget og hørt Inatsisartut tilstrækkeligt.

På talerstolen i Inatsisartut sagde Aqqaluaq B. Egede:

- I dag har Inatsisartut mulighed for at erklære mistillid. Det respekterer vi i Naalakkersuisut selvfølgelig, vi respekterer selvfølgelig resultatet.

Han mente dog, at han havde handlet, som han skulle. 

- Som naalakkersuisoq skal jeg ikke være tilbageholden med, at jeg har arbejdet med de tidsfrister, som Inatsisartut har sat.

Tirsdag blev der fremsat mistillidsvotum mod naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Peter Olsen. Han valgte dog at trække sig inden afstemningen.