Aqqaluaq B. Egede: Grønland bør selv investere i råstoffer

IA mener, at Naalakkersuisut har skadet udenlandske investorers lyst til at investere i landet. Det meldte de ud under tirsdagens debat om Naalakkersuisuts Politisk-Økonomiske Beretning for 2015.
16. april 2015 12:01

- Til trods for, at vi har så hårdt brug for, at pengene arbejder her i landet, har man skadet investeringslysten fra udlandet.

Sådan lød ordene fra Aqqaluaq B. Egede, da han i sit oplæg gennemgik Inut Ataqatigiits kommentarer til Naalakkersuisuts politisk-økonomiske beretning for 2015 tirsdag eftermiddag i Inatsisartut.

 

Vil skabe stabilitet

Blandt andet fremhævede han, at Grønland tidligere har været placeret på en 9. plads af investorer blandt lande, som var attraktive at investere i, men i dag ligger på en 41. plads.

 - Vi er placeret nederst iblandt de lande, som er meget uattraktive. Det skyldes utroværdig og dårlige økonomisk styring fra regeringen side af, samt at befolkningen er delt i to lejre. Det begrænser tilliden fra råstofbranchen, siger Aqqaluaq B. Egede.

Men den kritik er Naalakkersuisoq for finanser og råstoffer Andreas Uldum ikke enig i.

- Det er hus forbi her. Altså den slingrekurs, de selv har lagt for dagen er nok mere grunden til, at der har været denne her bekymring i råstofsbranchen. Men jeg har lovet - og lover stadig - at jeg vil prøve at skabe stabilitet omkring råstofområdet, så vi kan få gang i nogle gode projekter, som vil give arbejdspladser og afkast til landet, siger Andreas Uldum.

 

Hjemland er underordnet

Og det er noget, som IA har et forslag til, hvordan kan lykkedes:

- I stedet for at kigge for meget på lande udenfor Grønland, skal vi i stedet se på mulighederne indenfor råstoffer, og se på, hvordan vi som samfund selv kan viderudvikle dem. Vi skal ikke være bange for at investere selv, da vores land er en garanti i sig selv, siger Aqqaluaq B. Egede.

Et forslag, der møder opbakning fra Naalakkersuisoq.

- Om det er udenlandske eller hjemmehørende, det er underordnet. Så længe vi kan skabe nogle arbejdspladser og nogle skatteindtægter til landet, så er det selvfølgelig naturligvis det, vi går efter, siger Andreas Uldum.