Medie: Anke i Ivaaraq-sag frafalder

Tirsdag skulle Ivaaraq-sagen havde været for Landsretten, men både forsvar og anklager har trukket sin anke til Landsretten tilbage. Derfor står dommen fra kredsretten ved magt.
Dommen fra Kujalleq Kredsret er endelig efter ankerne til landsretten er frafaldet. Foto © : KNR
05. december 2023 10:53

Den meget omtalte Ivaaraq-sag stopper her.

Det sker efter, at forsvaret har frafaldet anken om en formildelse af foranstaltningen, og anklageren har frafaldet anken om skærpelse af dommen. Det skriver Sermitsiaq AG her til morgen.

Sagen skulle ellers være kørt i Landsretten tirsdag. 

Dermed står dommen på to år og ni måneders ubetinget anstalts anbringelse fra Kujalleq Kredsret ved magt.

Den 62-årige Laban Kristoffersen erkendte i kredsretten, at han to gange samme nat mellem jul og nytår 2021 havde samleje med en multihandicappet kvinde, der boede på institutionen Ivaaraq, hvor han arbejdede.

Kvinden fødte sidste år i september en dreng.

Ivaaraq-sagen

  • 2. september 2022 føder en 23-årig, multihandicappet kvinde fra Ivaaraq en søn
  • Med det samme bekræfter Grønlands Politi, at de har modtaget en anmeldelse om seksuelt misbrug
  • 5. september iværksætter naalakkersuisoq for børn, unge, familie og sundhed, Mimi Karlsen, en undersøgelse af forholdene på samtlige døgninstitutioner her i landet
  • 1. november 2022 anholder politiet en 62-årig mand for voldtægten
  • Mimi Karlsen meddeler kort efter, at man har lavet flere stramninger på institutionerne for børn og unge samt døgntilbud for personer med handicap
  • 15. marts besøger Mimi Karlsen for første gang Ivaaraq
  • Den 62-årig blev dømt for voldtægt af kvinden i Kujalleq Kredsret 21. september 2023

Højere sanktion

Specialanklager Lars Petersen begrunder over for Sermitsiaq AG frafaldet af anken fra anklageren med:

- Vi har frafaldet anken ud fra den vurdering, at ud fra praksis og den konkrete situation kunne vi ikke regne med, at sagen ville føre til en højere sanktion, siger Lars Petersen til Sermitsiaq AG.

Hvorfor forsvaret har droppet at anke, fremgår ikke, men sagen stopper altså her. Den 62-årige mand har været tilbageholdt siden november sidste år, fortæller specialanklageren til Sermitsiaq.

I kredsretten argumenterede anklageren for, at Laban Kristoffersen skulle have to år og ni måneder i anstalten, fordi kvinden, selvom hun var 22 år på gerningstidspunktet, skal ses som et barn i dommen på grund af sit handicap.

Forsvareren krævede derimod, at dommen skulle være på et år og ni måneder, fordi kvindens alder gør hende til en voksen.

Kredsretten valgte at følge anklagerens opfordring. Dommeren lagde vægt på, at Laban Kristoffersen erkendte, og at han havde gjort det to gange.

Desuden valgte kredsretten at fastsætte en erstatning på 150.000 kroner til kvinden.