Se billederne: Angititaq og Ivalu til fest på slottet

Et hav af unge fra hele kongeriget var indbudt til Prins Christians 18 års fødselsdag på Christiansborg Slot i København lørdag aften. Se et udpluk af festlighederne her.
16. oktober 2023 10:54

Søndag fyldte H.K.H. Prins Christian 18 år. Derfor havde han indbudt 200 jævnaldrende fra Danmark, Grønland og Færøerne til fest på Christianborg Slot. 

Heriblandt to repræsentanter fra Grønland. Angititaq Motzfeldt fra Narsaq og Ivalu Grønvold fra Aasiaat.

Forud for festen sagde Ivalu Grønvold til KNR, at hun havde forberedt sig på, hvordan hun skulle opføre sig overfor de kongelige. 

- Jeg har forberedt mig på, hvordan man viser respekt for dem, og hvordan man spiser ordentligt. Og så har jeg lært at gå med højhælede sko, sagde Ivalu Grønvold.

De to unge fra Grønland er blevet valgt mellem flere ansøgere. Det er elever fra Selvstyret og Air Greenland, der har stået for udvælgelsen. Air Greenland sponsorerer flybilletterne, og Selvstyret afholder udgifter til overnatninger.

Tale fra Dronningen

Under søndagens gallataffel betonede dronning Margrethe i sin velkomsttale den skæbne, der venter prinsen.

- Din fødselsdag er en vigtig dag. Dermed bliver du myndig, som det sker for alle andre unge danske, men der er alligevel en forskel, siger dronningen.

- Din livsbane er allerede fastlagt, for en dag skal du følge efter din far. Du bliver et led i den lange, historiske kæde, der igennem århundrede har bundet os sammen.

Dronning Margrethe tilføjer, at det kan lyde voldsomt, men der kan også være "en tryghed ved at vide, hvor man skal hen".

- Må din 18-års-fødselsdag blive en god og festlig optakt til mange gode år, lyder det fra monarken.

Talen blev efterfulgt af et trefoldigt leve for prins Christian.