Allorfik og banker arbejder sammen om at hjælpe ludomaner

Personer med spilafhængighed kan nu få ekstra hjælp med at får styr på deres økonomi.
27. februar 2018 09:18

Landets banker har nemlig lavet en samarbejde, med Videnscenter om Afhængighed, Allorfik, om at hjælpe spilafhængige med at få styr på deres liv og særligt deres økonomi.

- For det første går det ud på, at dem, der er i behandling for ludomani hos os, kan få finansiel rådgivning, siger Allorfiks leder, Birgit V. Niclasen.

Økonomi på plads før behandling

Der skal nemlig være styr på økonomien, før Allorfik kan behandle folk med deres afhængighed af spil, og det er her bankerne kommer ind i billedet.

Personer med spilafhængighed kan have svært ved at koncentrere sig om deres behandling, så længe bekymringer om privatøkonomien fylder i dagligdagen.

LÆS OGSÅ Aggressive oddsere viser tegn på ludomani

Derfor hjælper det at få uvildig rådgivning fra bankrådgiver.

- Det nytter ikke noget, at man sidder og halvdelen af ens bevidsthed hele tiden er optaget af 'hvad med den regning, huslejen og alt det der', så kan man ikke koncentrere sig om behandlingen, siger Birgit Niclassen, der fortæller, at man ikke behøver at være kunde i nogen af bankerne for at få hjælp igennem Allorfik.

Medarbejderne skal undervises

På den anden side får bankernes medarbejdere undervisning i, hvordan de starter en samtale om spilafhængighed med deres kunder, hvis de mistænker, at der et problem.

- Det kan for eksempel være et spørgsmål der hedder: 'Jeg kan se at du har en god økonomi eller en god løn, men alligevel så ser det ud som om, at din økonomi ikke hænger sammen. Må jeg spørge dig om hvad du bruger dine penge til?'

LÆS OGSÅ Ny Ph-D.-afhandling: Ludomani et stort problem i Grønland

Og det er op til kunderne, hvordan samtalen skal ende.

- Hvis folk siger nej, så er det dét. Hvis de siger ja, så kan man så går videre med at spørge, siger lederen i Allorfik Birgit V. Niclasen.

Det er nemlig frivilligt, om man vil i behandling, og sådan skal det fortsætte med at være.

LÆS OGSÅ Flest ludomaner i Midtgrønland