Flest ludomaner i Midtgrønland

Mens der i Østgrønland er større alkoholmisbrug, tegner Midtvestgrønland sig for det landets største hash- og spilleafhængighed.
15. februar 2013 12:45

Det fremgår af undersøgelsen "Det svære ungdomsliv". Den viser store regionale forskelle i hvilken slags misbrug, der er mest udbredt.

50 procent af de unge 15-17-årige fra Østgrønland, der har deltaget i undersøgelsen, angiver at de oplever alkoholmisbrug i den nærmeste familie. I Nord-/Midtvest- og Sydgrønland ligger den andel på mellem 27 og 37 procent.

Til gengæld er hashmisbruget højest i Midtvestgrønland. Her er det hver fjerde ung, der har det inde på livet. Og 23 procent af de unge fra samme region angiver ligeledes, at der er spilleafhængighed i deres nærmeste familie, hvilket også er den højeste andel i landet.

I Østgrønland er både hash- og spilleafhængighed lavere end i de tre øvrige regioner.

Det understreges dog i rapporten, der præsenterer undersøgelse, at hashforbruget hænger sammen med, hvor tilgængeligt det er. Og tilgængeligheden er netop størst i de større byer i Midt- og Sydgrønland.

Når det gælder afhængigheden af pengespil som fx bingo og spillemaskiner, foregår det i højere grad i  byerne end i bygderne, viser undersøgelsen der er lavet blandt 481 9. og 10.klasse-elever fra hele landet.

Ud af alle de unge, der har oplevet spilleafhængighed i den nærmeste familie, mener en tredjedel, at det har påvirket familien negativt. Imens har 41 procent af de unge, der har hashmisbrug i den nærmeste familie, følt sig utryg i den forbindelse.

Endnu flere af de unge føler sig utrygge, når hashmisbrugerne og ludomanerne har været deres mor eller far, frem for når det er andre nære familiemedlemmer.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, som i samarbejde med Selvstyret, har lavet undersøgelsen "Det svære ungdomsliv  - Unges trivsel i Grønland 2011".

Rapporten kan læses her: http://dk.nanoq.gl/Service/Publikationer/Udgivelser/2013/Unge.aspx