Ny Ph-D.-afhandling: Ludomani et stort problem i Grønland

En ny Ph.D.-afhandling ved Syddansk Universitet viser, at ludomani og pengespil her i Grønland er højere, set i forhold til andre nordiske lande, samt at misbruget ofte falder sammen med et misbrug af alkohol og hash.
Skrevet af Mads Lynge
14. januar 2014 10:30

Behandlingen bør derfor inkluderes systematisk i folkesundhedsstrategier og i behandlingsindsatser, siger Christina Viskum Lytken Larsen, der har lavet afhandlingen:

- Vi skal huske, når vi kigger på spilleproblemer, at problemet ikke står alene. Vi bliver nødt til at kigge lidt mere overordnet på mennesker. Altså, hvad er det, der er brug for hjælp til. Og det samme gælder sådan set også når vi så arbejder med alkohol- og hashmisbrug, så skal vi faktisk huske, at spilleproblemer kan altså også være et emne vi skal forholde os til, siger Christina Viskum Lytken Larsen fra Syddansk Universitet.

Hun har lavet afhandlingen om spilleproblemer i Grønland, og skal på torsdag forsvare sin Ph.D.-afhandling på Statens Institut for Folkesundhed.

Problemet med pengespil, er et problem på lige fod med alkohol- og hashmisbrug, og bør derfor inkluderes systematisk i folkesundhedsstrategier og behandlingsindsatser, siger Christina Larsen.

Problemet kan jo ikke direkte ses på den enkelte person, siger hun:

- Min holdning er, at vi skal huske spilleproblemer, når vi arbejder forebyggelse på misbrugsområdet. Den bunder i, at spilleproblemer typisk er lidt usynlige. Med mindre man har adgang til den enkeltes bankkonto, så er det jo sådan med pengespil, at man hverken lugter eller ser dårlig ud, og man har ikke tømmermænd. Så det kan være lidt sværere at opdage. Derfor skal vi også huske at tage det med, siger hun.

Og det er i folkesundhedsprogrammer som Inuuneritta, at behandling af eksempelvis ludomani bør inkluderes systematisk, siger Christina Larsen:

- Når det skal gøres systematisk i forebyggelsesindsatser, så er det sådan noget som eksempelvis, at inddrage det i Inuuneritta, folkesundhedsprogrammet, så det bliver en hel naturlig del af forebyggelseskonsulenternes arbejde. Det er det jo faktisk også blevet. Det er blevet nævnt i Inuuneritta II, men vi kan i endnu højere grad blive gode til at tage det med når vi arbejder med forebyggelse på misbrugsområdet, siger Christina Viskum Lytken Larsen fra Syddansk Universitet.

Hendes Ph.D.-afhandling er baseret på data fra Befolkningsundersøgelsen i Grønland 2005-2010.