Åbningstale: Aki-Matilda Høegh-Dam kræver undskyldning fra talerstolen

Under åbningstalen i Folketinget forlangte Aki-Mathilda Høegh-Dam en undskyldning til Eksperimentbørnene. Det skal skabe mere tillid mellem Grønland og Danmark.
04. oktober 2019 09:54

Det var en nervøs og til tider tydeligt berørt Aki-Matilda Høegh-Dam (S), der torsdag aften holdt sin første tale fra Folketingets talerstol.

Her stillede den nyvalgte politiker fra første sætning skarpt på Grønlands kolonitid og en mistillid til Danmark, som hun mener, den har skabt for generationer helt frem til i dag.

- Jeg blev født 1996, 17 år ind i hjemmestyret. Jeg var 12 år gammel, da vi fik selvstyre. Og alligevel oplever jeg som en ung grønlænder, som folketingsmedlem, stadig kolonitidens efterslæb. Vi er, på godt og ondt, alle et produkt af kolonitiden.

LÆS OGSÅ Undskyldning til eksperimentbørnene kommer i 2020

Derfor er det på tide, at Danmark undskylder – frem for alt for Eksperimentet, som statsminister Mette Frederiksen (S) allerede har lovet en undskyldning for. Den vil nemlig række længere ud end bare de nulevende børn fra Eksperimentet, sagde Aki-Matilda Høegh-Dam.

- Den undskyldning fortjener de levende fra Eksperimentet, og vi fra Grønland fortjener også at vide, at vi er værdige nok til at modtage den undskyldning.

Aki-Matilda Høegh-Dam påpegede dog også andre ting, som Folketinget bør vedkende sig en uretfærdighed om: Fødestedskriteriet, manglende rettigheder hos tidligere generationer og i dag forskel i løn- og arbejdsvilkår hos politi og kriminalforsorgen i Grønland sammenlignet med Danmark og Færøerne, påpegede Siumut-politikeren.

Aki-Matilda Høegh-Dam: Undskyldning skal skabe tillid

En undskyldning fra Danmark skal være med til at skabe større tillid mellem Grønland og Danmark.

- Jeg vil gerne bruge mit mandat på at styrke den svækkede tillid og på at skabe grobund for et reelt ligeværdigt samarbejde mellem Danmark og Grønland i fremtiden. Det starter med en anerkendelse af vores fælles forhistorie på godt og ondt. Det starter med en undskyldning, sagde Aki-Matilda Høegh-Dam.

Kravet om en undskyldning blev bakket op af blandt andre Enhedslisten og Alternativet. Også Radikale Venstre roste kravet om en undskyldning til Eksperimentbørnene.

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam uenig med sine egne ministre

Næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, var til gengæld rystet over talen.

- Det er over stregen, det er en fornærmelse. Jeg synes, at man fra Grønlands side burde være taknemmelig og udtrykke taknemmelighed over for det danske folk og skiftende danske regeringer, som i den grad har taget Grønland til sig – også med stor varme og kærlighed. Så en undskyldning herfra kommer aldrig til at ske.

Grønlands historie kunne have været langt værre, hvis eksempelvis USA havde kolonialiseret Grønland, påpegede Søren Espersen. Men det prellede af på Aki-Matilda Høegh-Dam.

- Hvis man en dag skulle få en kæreste, og han kun giver dig lussinger og siger: ’Jamen jeg tæsker dig jo ikke. Det er der andre, der gør’. Så skal jeg måske bare finde mig i det? Nej. Der er faktisk nogen ting, man bliver nødt til at kunne sige undskyld for for at komme videre, lød svaret.

Mette Frederiksen: Vi bør give den undskyldning

Statsminister Mette Frederiksen slog da også fast, at hun stadig agter at give en officiel dansk undskyldning til Eksperimentbørnene.

LÆS OGSÅ Hjælp til grønlandske børn, ligeløn og Grønland på verdenskortet

- Det blev antydet i debatten, at den undskyldning aldrig vil falde. Så vil jeg da gerne sige allerede nu, at jeg mener, at den bør falde. Og jeg tror, at det kan være et rigtigt skridt i vores vigtige, vigtige, vigtige relation, at man forholder sig lige så meget til det, der ligger bag os som alt det fantastiske potentiale, der ligger foran os.