Aki-Matilda Høegh-Dam fik kanonvalg – Aaja Chemnitz gik tilbage

Aki-Matilda Høegh-Dam fik et kanonvalg og næsten dobbelt så mange stemmer som i 2019.
Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam. Foto © : Paninnguaq Steenholdt/ KNR
02. november 2022 01:40

Præcis som det var blevet spået på forhånd, tager Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut og Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit fire år mere på Christiansborg. 

De to fik absolut flest stemmer – men noget er ændret. 

Aki-Matilda Høegh-Dam fik et kanonvalg og ikke mindre end 6.655 stemmer. Det svarer til en tredjedel af alle de stemmer, der røg i stemmeboksene. 

Og hold nu fast: Det er også næsten en fordobling af det antal stemmer, hun fik i ved valget i 2019. 

Sådan fordeler stemmerne sig: 

 

Samtlige af de grønlandske valgsteder har talt stemmer op.

 

Siumut, får 37,6 procent af stemmerne.

 

Inuit Ataqatigiit (IA) får 24,6 procent.

 

Demokraatit får 18,5 procent.

 

Naleraq får 12,2 procent.

 

Atassut får 3,6 procent.

 

Løsgængeren Tillie Martinussen fik 0,9 procent af stemmerne. 

- Der giver en stor glæde. Jeg er meget fortrøstningsfuld, og der er en følelse af, at jeg bliver givet kræfter. Der står klart, at der er en behov for, at vores landsmænds stemme bliver bragt videre med klarhed, ærlighed og mod, siger Aki-Matilda Høegh-Dam til KNR.

LÆS OGSÅ Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz fortsætter i Folketinget

Til gengæld er Aaja Chemnitz gået tilbage. Hun var topscorer ved valget i 2019, men i år endte hun med 21,7 procent af stemmerne. Det svarer til 4.289 stemmer. Ved sidste valg fik hun 5.669.

- IA har taget svære ting op i den her valgkamp. Det har kostet. Og så har der været en kampagne mod mig og de ting, jeg har opnået i Folketinget, siger hun til KNR.

Vil stille krav til Mette Frederiksen

Både Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam peger på Mette Frederiksen som statsminister.

- Vi kan se, at vi grønlændere kan få stor indflydelse på forholdene i Folketinget. Jeg mener, at vi skal kigge på alle vores landsmænd og måske skal vi væk fra partipolitik. Jeg mener, at vi skal arbejde for at komme med en stemme om, hvad vi Grønland vil, hvor vi gerne vil hen, og prøve at få de mindre partier med, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

- Vi kommer til at stille krav. Det vigtigste er, at varetage Grønlands interesser. Der er mange ting, hvor Grønland bliver svigtet og ignoreret af Danmark, siger Aaja Chemnitz.

LÆS OGSÅ Alle stemmer er talt op – og Grønland kan ende med at spille en afgørende rolle 

Med Aki-Mathilda Høegh-Dam og Aaja Chemnitz følger to røde mandater til Folketinget. Og dem har statsminister Mette Frederiksen hårdt brug for, hvis hun vil danne en helt rød regering:

Rød blok har nemlig fået 87 mandater. 

Blå blok har fået 73 mandater. 

Det vil sige, at ingen af de to blokke kan tælle til 90 mandater – og dermed er der altså ingen af de to blokke, der har et flertal.

Under halvdelen af os stemte

Det betyder, at begge blokke er afhængige af andre for at få et flertal - og det kan gøre de nordatlantiske stemmer rigtigt interessante. 

Ud over Aaja Chemnitz og Aki-Mathilda Høegh-Dam kommer Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin på Færøerne også til at pege på Mette Frederiksen som statsminister– og så har rød blok lige præcis 90 mandater - og lige præcis et flertal.

IA og Siumut har siddet på de to folketingsmandater i Grønland ved de seneste seks valg.

Det er kun sket én gang siden 1979, at Siumut ikke har fået et af de to mandater. IA kom for første gang i Folketinget i 2001 og har været der siden.

Valgdeltagelsen var på 47,8 procent.

I 2019 var den på 49,8 procent.

Generelt har valgdeltagelsen været nedadgående fra 64,4 procent i 2007 til 57,5 procent i 2011 og 49,9 procent i 2015.