Air Greenlands nye helikoptere flyver hurtigere, men har samme problemer i is og mørke
Tirsdag tog Air Greenland omsider en af deres seks nyindkøbte H155 helikoptere i brug.
De nye helikoptere erstatter Air Greenlands Bell-212 modeller, der som model havde 50 år på bagen.
Selvom den nyere model har flere fordele, vil der stadig være udfordringer i mørketiden og under vinterens isforhold, fortæller Air Greenlands flyveleder, John R. Nielsen.
LÆS OGSÅ Aftale om redningshelikoptere i Grønland koster Forsvaret kassen
- Vejrmæssigt vil den nye maskine kunne flyve på nøjagtigt samme måde som Bell-212. Fordelen er, at den vil kunne gøre det hurtigere, så hvis man har en åbning med lys op ad dagen, vil man måske kunne gennemføre en tur med den nye maskine, som ikke kunne lade sig gøre med den gamle, forklarer han.
Den første H155 er sat i drift i Upernavikdistriktet. Den næste bliver sat i brug i Ilulissat 15. november, mens de sidste fire tages i brug i løbet af foråret og sommeren næste år.
Det muliges kunst
De nyindkøbte H155 er mellem ni og 12 år gamle, og fem er købt via et selskab i Belgien, mens en er købt i Mexico.
De er tidligere blevet brugt til at flyve mandskab til og fra olieboreplatforme i Nordsøen.
John R. Nielsen medgiver, at det ville være fantastisk, hvis de nye helikoptere var udstyret til at flyve i mørke og i alt slags vejr. Det var bare ikke muligt at få, og det skyldes en ting.
- Pris. Det er simpelthen prisen, der er afgørende. Skulle man have en maskine, der kunne flyve i det vejr og under andre udfordringer, ville du for det samme beløb, kunne få en helikopter i stedet for seks, siger han.
Billetprisen bliver uændret
De nye helikoptere er 30 procent mere brændstofeffektive end de gamle, men selvom regningen til brændstof altså skrumper, så skal passagererne ikke forvente lavere priser.
Med mere avancerede helikoptere følger nemlig dyrere vedligeholdelse, fordi der ganske enkelt er flere funktioner at vedligeholde.
LÆS OGSÅ Nye helikoptere koster på reaktionstiden i Grønland
- Det er ligesom, hvis du har en ældre bil og bytter den ud med en nyere bil. Så får du nogle fordele ved, at den kan noget mere og formodentligt er mere økonomisk at drive, men til gengæld koster det lidt mere, hver gang at den er på værksted, forklarer han.
For eksempel har de nye helikoptere autopilot, hvor de gamle kun kunne styres manuelt.
Rejsetiderne bliver kortere
Ved turen fra Upernavik til Kullorsuaq er det lykkes at reducere flyvetiden med omkring en halv time, så den går fra en time og 15 minutter til 43 minutter.
Samtidig vil passagerne mærke, at H155 helikopterne støjer mindre og vibrerer mindre, når de flyver.
- Bell-212 fløj med cirka 170 km/t. og den her flyver med cirka 250 km/t., forklarer John R. Nielsen.
En af helikopterne er udstyret til at udfore hoistopgaver, og den får hjemhavn i Qaqortoq.
LÆS OGSÅ Forsvarsminister om redningshelikoptere: Vigtigt at de bliver i Air Greenlands hænder
Det er en strategisk beslutning fra forsvaret for at leve op til deres redningsforpligtelser.
Der er også en helt anden type helikopter i Kangerlussuaq, der er udstyret til at kunne flyve i alt slags vejr og også udføre SAR og hoistopgaver.
Det er sådan en helikopter, der kunne være alternativet for Air Greenland i stedet for de seks H155, men den koster altså rundt regnet det samme som alle dem til sammen, lyder det.