SEAHAWK Nye helikoptere koster på reaktionstiden i Grønland

Forsvaret mangler mandskab til både nye og gamle helikoptere i Nordatlanten, og det koster på blandt andet reaktionstiden ved redningsaktioner i Grønland. Det viser Rigsrevisionens beretning om statsregnskabet for 2017, som Altinget.dk er blevet opmærksom på.
Foto © : VFK
24. august 2018 11:22

Det er overgangen mellem de gamle LYNX-helikoptere og de ni nyindkøbte SEAHAWK-helikoptere, der giver problemer for Forsvaret.

Træningen med to helikoptertyper samtidigt har betydet, at der ikke er uddannet nok mandskab til de nye helikoptere, samtidig med at Forsvaret har skåret ned på flyvetiden med de gamle.

Forsvaret har derfor måtte nedjustere opgaverne i Arktis, og det har blandt andet betydet, at Forsvaret kun har en helikopter tilknyttet skibene i Nordatlanten i stedet for to.

LÆS OGSÅ Seahawkpilot er tryg ved sikkerheden i nye helikoptere

Trods nedjusteringen af opgaver har Forsvaret kunnet løse alle opgaver i 2016 og 2017. Forsvaret har oplyst, at de ikke har kunnet overholde det normale varsel for den skibsbaserede helikopter på én time i Grønland på grund af planlagt vedligeholdelse eller uforudsete nedbrud.

Helikopterne var fraværende i 65 dage i 2016 og i 54 dage i 2017. Fraværet har forlænget Forsvarets reaktionstid ved eftersøgnings- og redningsaktioner til søs. 

Vurderingen fra Rigsrevisionen lyder, at Forsvaret ikke har uddannet mandskab til de nye helikoptere rettidigt, og derfor har Forsvaret ikke kunne løse opgaverne fuldt ud. Desuden er der risiko for, at Forsvaret ikke får det planlagt udbytte af de nye helikoptere rettidigt, lyder vurderingen.

LÆS OGSÅ Kom med ombord på luftens James Bond

Forsvaret forventer først at kunne løse alle helikopteropgaver igen i 2020.

SEAHAWK-helikopterne skal hjælpe Forsvarets skibe med at løse opgaver som suverænitetshævdelse, eftersøgning, søredning og internationale operationer.

Læs Rigsrevisionens beretning her.