Seahawkpilot er tryg ved sikkerheden i nye helikoptere

Forsvarets nye Seahawkhelikoptere har fået en hård medfart fra flere sider på grund af manglende sikkerhedsystem, men det er ubegrundet, lyder det fra dem der skal arbejde med helikopteren
Helikoptergruppeleder Mogens Sønderhøj viser den nye Seahawk MH-60R frem
Skrevet af Merete Lindstrøm
05. februar 2018 07:55

På trods af kritik omkring sikkerheden i de nye seahawkhelikoptere er kommandørkaptajn Mogens S. Christens ikke i tvivl:
- Det er et betydeligt bedre redskab end det vi havde tidligere. Betydeligt, siger han. 

Mogens S Chistens er chef på inspekstionsskibet Hvidbjørnen, hvor den ene af ni Seahawk helikoptere skal høre hjemme. 

LÆS OGSÅ Nye Arktis-helikoptere risikerer at synke på få sekunder

- Denne her helikopter flyver over hele verden i stort tusindetal, og der er ingen indikationer af, at det statistisk set skulle gå galt. Det udelukker jo ikke, at det kan gå galt, så her handler det om, at de folk der er med, er trænet til at håndtere situationen, hvis den opstår, understreger kommandørkaptajnen.

Seahawk kan ikke flyde

Helikoptergruppeleder Mogen Sønderhøj forklarer, hvad det er for et system, den nye helikopter mangler i forhold til den gamle LYNX, og som har været genstand for kritik, siden Seahawken blev valgt som afløser.
- Flotation er de her balloner, der puster sig op, hvis man lander på vandet, siger han. 

Det manglende flotation system har tidliger fået en helikopterpilot til at udtale til Jyllands Posten, at han ikke ville flyve Seahawken af frygt for sit liv.
 - Vi har da også været bekymret som piloter og besætningsmedlemmer. Hvorfor har vi nu ikke den på. Den gør jo, at jeg stort set kan gå over på den båd, der kommer og henter os, hvis vi falder på vandet. Det kan jeg ikke længere, fortæller Mogens Sønderhøj, der allerede har op mod 400 flyvetimer i Seahawken.

LÆS OGSÅ Kom med ombord på luftens James Bond

Men selvom gruppelederen har delt bekymringen omkring det manglende flotation system, så understreger han, at sikkerheden på de nye helikopterer er i top. 
- Hvis jeg var utryg ved at flyve med den, så fløj jeg nok ikke med den, så fløj jeg med noget andet, siger gruppelederen.

Passagerene skal hjælpes ud

Spørgmålet er, om besætning og passagerer kan nå ud af helikopteren, før den synker, hvis den er tvunget til at lande på vandet, Det mener piloten godt, at de kan.
- Der er jo masser af luft i sådan en flyvvemaskine, så den synker ikke bare sådan her. Den vender rundt, det er jeg sikker på, men derfra og til at sige, at den går på bunden i løbet af 10 sekunder. Det gør den ikke, siger Mogens Sønderhøj.

Kommandørkaptajn Mogens S Christens understreger, at Seahawken ikke er meget anderledes end passagerfly og andre luftfartøjer i forhold til at lande på vandet.  

Gruppeleder Mogens Sønderhøj fortæller, at sikkerhedsproceduren for passagererne ikke er ændret og, at besætningen fortsat får grundig træning i at komme ud af helikopteren, hvis den lander på havet.
- De fleste af dem vi har med, lægen og rederen og alle dem vi har med de er dunkertrænet de kan godt komme ud. Det har altid været sådan med passaseger - det var det også i LYNX - vi skulle altid hive folk ud. Fordi når det bliver koldt og  mørkt, så er der ingen, der kan reagerer normalt. Det skulle vi også i LYNX, det skal vi også her, siger Mogens Sønderhøj.

LÆS OGSÅ Seahawken er på vingerne i Nordatlanten