Nye Arktis-helikoptere risikerer at synke på få sekunder

Forsvarets nye helikoptere, som skal bruges i Arktis, vil ifølge producenten Lockheed Martin synke inden for 10 sekunder, hvis de bliver tvunget til at nødlande på vand.
Foto © : US Navy
Skrevet af Jonas Fievé
13. december 2016 05:12

Det skyldes, at den ikke er udstyret med det såkaldte flotation system, som er en maritim airbag, der puster sig op ved berøring med vand, det skriver den danske avis Jyllands-Posten.

Forsvaret har købt i alt ni Seahawk, som primært skal flyve i Nordatlanten, hvor vejrforholdene ofte er ekstreme med frost, mørke, vind og koldt vand året rundt.

Jyllands-Posten har talt med den tidligere helikopterpilot, Mads Bjerre Nielsen, der har været ansat i Søværnet. Han ville nægte at flyve i Forsvarets nye helikoptere.

»Jeg vil ikke flyve Seahawk. Det har jeg mit liv og min familie for kært til,« siger han.

I en mail til KNR bekræfter Arktisk Kommando, at Forsvarets nyindkøbte Seahawk-helikoptere skal anvendes i Grønland, men kan dog ikke sige noget om, hvornår det sker.

For at kompensere for det manglende flotation system har Forsvaret ifølge Jyllands-Posten. bl.a. fået installeret en ekstra nødudgang og udviklet en redningsflåde, som sidder monteret uden på helikopteren.

Orlogskaptajn Claus Buur fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse udtaler derfor til Jyllands-Posten, at han mener, at helikopterens sikkerhedsmæssige niveau er acceptabelt.