Kom med ombord på luftens James Bond

Forsvarets nye legetøj er fyldt med vildt udstyr, der skal gøre opgaverne lettere at løse.
Skrevet af Merete Lindstrøm
31. januar 2018 20:52

Legetøj er måske så meget sagt, for de ni nyindkøbte Seahawk-helikoptere har tilsammen kostet fire milliarder kroner, og dertil skal lægges omkring ni milliarder kroner til vedligeholdelse over de næste 30 år.

KNR er blevet inviteret ombord på inspektionsskibet Hvidbjørnen, hvor én af de ni helikoptere har hjemme, når den ikke er i luften.

Turen begynder ved Tidevandstrappen i Nuuk, hvor en motorbåd samler pressen op og sejler ud til inspektionsskibet Hvidbjørnen.

- Ja men jeg vil byde jer alle sammen velkommen ombord, så I kan se vores helikoptere på nært hold, siger kommandørkaptajn Mogens S. Christens, der viser vidunderet frem.

Helikopteren er er et imponerende syn. 20 meter lang, fem høj meter og en kampvægt på ti ton.

LÆS OGSÅ Seahawken er på vingerne i Nordatlanten

Bedre til eftersøgning 

Helikopteren skal bidrage til Forsvarets opgaver, der blandt andet omfatter farvandsovervågning, suverænitetshævdelse, fiskeriinspektion, transportopgaver og ikke mindst eftersøgning og redning.

Og der er skruet op for udstyret i forsvarets nye helikopter, fortæller Mogens S. Christens.

 - Man kan sige, at der er lidt James Bond-agtig i den. Noget af det udstyr, man plejer at se på film, det har vi rent faktisk, siger han og fremhæver særligt én egenskab, som kan blive vigtig i Arktis:

 - Den kan se varmeforskelle i omgivelserne, og det betyder, at det vil være meget nemmere at se personer eller skibe, vi er ude og lede efter.

LÆS OGSÅ Forsvarsminister forsvarer udskældt Arktis-helikopter

Det er ikke en Ferrari

Mogens Sønderhøj er en af de piloter, der sidder ved rorpinden i Seahawk-helikopteren. Han var også pilot i de pensionerede LYNX-helikoptere, der vejede omkring det halve af de nye helikoptere.

Piloten er ligesom kommandørkaptajnen meget begejstret for de nye helikoptere, men kærligheden til de gamle LYNX-helikoptere sidder stadig i ham, da han viser afløseren frem ombord på Hvidbjørnen.

- Hvis man har en bil - en Ferrari, den er også sjov at køre. Den kører stærkt, og den kommer rundt om hjørnerne. Det kunne en LYNX. Den her er lidt tungere. Jeg vil kalde det sådan en amerikaner-truck. Den er lidt mere grov i det. Men den kommer også rundt om hjørnerne. Den får også lavet arbejdet, men det er ikke en Ferrari, siger Mogens Sønderhøj.

Foto: VFK