Forsvarsminister om redningshelikoptere: Vigtigt at de bliver i Air Greenlands hænder

Bekymring om spionage har sikret Air Greenland en forlængelse af SAR-kontrakten. Det siger forsvarsminister, Trine Bramsen til KNR.
Kontrakten forpligter Air Greenland til at stå til rådighed med et beredskab 24 timer i døgnet med to helikoptere, der kan indsættes i særlige operationer. Foto © : Forsvarsministeriet
Skrevet af Malik Brøns
24. maj 2020 11:17

Forsvaret vil ikke sende et nyt udbud i gang for det grønlandske beredskab af redningshelikoptere.

I stedet for er Air Greenland blevet tildelt en forlængelse af den nuværende kontrakt, der ellers udløber til nytår.

For Forsvaret har tillid til Air Greenland, siger forsvarsminister, Trine Bramsen (S).

- Det er sikkerhedspolitisk forsvarligt. Det er det blandt andet fordi, at helikopterne skal fungere fra militære udgangspunkter, hvor der jo er risiko for spionage, siger hun til KNR.

EU-udbud

Beslutningen om ikke at sende kontrakten i udbud, betyder, at Air Greenland kan gå direkte i forhandlinger med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

 

Det er via en særlig artikel i EU-traktaten, at et land som Danmark kan undtage opgaver og materielindkøb fra EU-udbud.
 

Det er, hvis landet vurderer, at det af hensyn til landets sikkerhedsinteresser er nødvendigt, at arbejdet tildeles en bestemt leverandør eller udføres inden for landets grænser.

Kontrakten forpligter Air Greenland til at stå til rådighed med et beredskab 24 timer i døgnet med to helikoptere, der kan indsættes i særlige operationer.

Godt samarbejde

Det nuværende samarbejde mellem Forsvaret og Air Greenland har været godt, mener Trine Bramsen. 

- Der har været et rigtig godt samarbejde. Hvis man laver et åbent udbud, så kan man jo risikere, at dem, der vinder kontrakten, er nogen, som man ikke betragter sig som allierede og nogen, som man har et nært fællesskab med, når det handler om at kunne håndtere sikkerhedspolitiske interesser, siger hun.

LÆS OGSÅ Forsvaret vil forlænge helikopter-aftale med Air Greenland

Arktis er blevet spændingsområde blandt stormagterne, og derfor kunne der være lande, som ville havde budt på opgaven, mener Trine Bramsen.

Den sikre løsning

Men selvom det kunne havde været en billigere løsning af finde en anden udbyder, vil Forsvaret hellere gå med den sikre løsning.

- Det handler først og fremmest om, at man er vant til at arbejde sammen med det danske forsvar. Men der er også risiko for spionage. Vi lever i en verden, hvor der desværre er rigtig mange interesser på spil, siger hun.

- Vi kan ikke tillade os at være naive. Og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at der er en tillid, når man lukker aktører ind på militære faciliteter. Den tillid er der i forhold til Air Greenland.

- Med et udbud kunne der komme aktører fra alle mulige lande, som har alle mulige interesser. Hvis de vandt opgaven, kunne det i værste fald risikere at have sikkerhedspolitiske konsekvenser.