Air Greenland om nedlukning: Al flytrafik blev stoppet øjeblikkeligt

På grund af ny smittespredning i landets hovedstad blev al trafik ud af Nuuk stoppet her til formiddag.
15. juni 2021 14:12

Der er blevet konstateret fem nye smittede med coronavirus. Det har landslæge Henrik. L. Hansen oplyst på et pressemøde her til formiddag.

Det betyder, at al rejse ud af Nuuk både med båd og fly er stoppet, og lige nu ved man ikke hvor længe, trafikstoppet skal stå på.

LÆS OGSÅ Smittespredning i Nuuk igen: Fem nye smittede og ingen fly ud af hovedstaden

Air Greenland har kontakt til de passagerer, der i dag bliver berørt, lyder det fra luftfartsselskabets kundeservice.

- Vi er blevet bedt om at stoppe alle de passager, vi måtte booke på vores flyvninger ud af Nuuk til de forskellige kystbyer her i eftermiddag, siger kundeservice chef i Air Greenland, Helle Pedersen.

- Lige nu har vi desværre ikke et helt konkret tal på, hvor mange passagerer, det drejer sig om. Men der var planlagt  flyvninger i eftermiddag ud af Nuuk, hvor passagerne nu bliver bedt om at blive hjemme, og de vil modtage en ombooking, siger hun.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports-medarbejder er også blandt de smittede

Også mellemlandinger i Nuuk er omfattet af lukningen af hovedstaden.

- Indtil videre har vi fået at vide, at det er alt ud af Nuuk, som skal stoppe, siger Helle Pedersen.

Sarfaq Ittuk uden for covid-19-fare

Ud over Air Greenland har KNR også kontaktet Arctic Umiaq Line, der afventer udmelding fra myndighederne.

Tidligere i dag, da byens porte endnu var åbne, stævnede kystskibet Sarfaq Ittuk ud fra hovedstaden. Lige nu arbejder myndighederne på at finde ud af, hvem der er ombord på skibet, og hvorvidt nogle af passagererme kan være udsat for smitte.

Ved 16-tiden oplyste rederiets vicedirektør, Aviâja Lyberth Lennert til KNR, at ingen af de 76 ombord på skibet formodes at have været tæt på smittede eller i risiko for smitte. 

Smittespredning til kaffemik og konfirmation

Tre af de fem nye smittede i hovedstaden er blevet smittet, da de var til kaffemik og konfirmationsmiddag i lørdags.

Derfor er alle de op til 200 personer, som var med til arrangementerne i lørdags, blevet tilbudt at lade sig teste fra klokken 12.30 i dag i testcenteret ved Brugseni.

Alligevel vurderer landslægen, at situationen er under kontrol. 

- Vi ved, hvor kontakterne er. Og vi ved, at de er omfattende og på op til 200 mennesker. Men vi ved, hvem de er, og at de smittede kun kan have smittet i meget kort tid. Det gør, at vi er sikre på, at vi kan håndtere det, siger han.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Også én person i Ilulissat er smittet.

Det er blot tre uger siden, at Nuuk sidst lukkede på grund af smittespredning. Da smækkede barer, restauranter og sportshaller dørene i, og flyene i lufthavnen kom ikke på vingerne.

Nedlukningen varede i fire dage. 

I alt har 49 haft covid-19 i Grønland. Ni er lige nu smittede. Én af dem er på intensiv afdeling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, men vedkommende ligger ikke i respirator. 

De øvrige bliver behandlet derhjemme.