Tre er blevet smittet til kaffemik og konfirmation for fire dage siden, siger landslæge Henrik L. Hansen og naalakkersuisoq Asii Chemnitz Narup. Foto: KNR

Smittespredning i Nuuk igen: Fem nye smittede og ingen fly ud af hovedstaden

I aftes og i nat er der konstateret fem nye smittede i Nuuk. Op til 200 skal massetestes i dag.

Så er der igen smittespredning i Nuuk. 

En er også fundet smittet i Ilulissat, og der er stoppet for alle flyvninger ud af hovedstaden.

I går aftes og i nat er der nemlig blevet konstateret fem nye smittede, oplyser landslæge Henrik L. Hansen.

De to af dem er fra Munck Gruppen, som arbejder på den nye landingsbane i hovedstaden. Munck Gruppen er i forvejen ramt af corona, så at der er nye smittede blandt medarbejderne er ikke en kæmpe nyhed. 

LÆS OGSÅ Endnu flere er smittede i Nuuk

Men tre af de fem smittede arbejder ikke i Munck Gruppen. De er kontakter til medarbejderne og er altså blevet smittet udenfor den camp, som Muncks medarbejdere bor i ved lufthavnsbyggeriet. De tre kontakter er blevet smittet, da de var til kaffemik og konfirmationsmiddag.

- I går var der nogen, der skulle rejse ud af Nuuk. De er fra et større firma med smittespredning. De skulle rejse til Danmark, og en rutinemæssig test viste, at to af dem var positive, siger Henrik L. Hansen om situationen i går sidst på eftermiddagen. 

- Det har vist sig efterfølgende, at de smittede har været i kontakt med andre personer for fire dage siden. Det skete ved en større kaffemik og en middag til en konfirmation.

Massetest fra klokken 12.30 

En tredje smittet er rejst videre til Ilulissat. 

Til konfirmation og kaffemik har der været op til 200 personer - og de kan være blevet udsat for smitte. Alligevel vurderer landslægen, at situationen er under kontrol. 

- Vi ved, hvor kontakterne er. Og vi ved, at de er omfattende og på op til 200 mennesker. Men vi ved det, og vi ved, at de smittede kun kan have smittet i meget kort tid. Det gør, at vi er sikre på, at vi kan håndtere det, siger han.

LÆS OGSÅ Én bekræftet smittet hos Nukissiorfiit i Nuuk

For mindre en måned siden lukkede Nuuk næsten ned i fire dage på grund af smittespredning. Barer, restauranter og sportshaller smækkede dørene i, og flyene i lufthavnen kom ikke på vingerne.

Denne gang er det kun flyvningerne og al sejlads ud af hovedstaden, der bliver berørt af smittespredningen. Hvor længe de skal blive på jorden, vides ikke.

- Det skal de, så længe der er behov for det, siger Asii Chemnitz Narup (IA), der er naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender.

Corona i Grønland

Der har i alt været 49 smittede i Grønland. 

Lige nu er 9 smittede. 
Otte af dem er i Nuuk, én er netop rejst videre til Illussat, hvor den smittede skal arbejde i lufthavnsbyggeriet.

Fem af de smittede i Nuuk arbejder også i lufthavnsbyggeriet.

Tre gør ikke. De har været til kaffemik eller konfirmation, hvor de er blevet smittede af folk i lufthavnsbyggeriet.

 

- Når vi ikke anbefaler Naalakkersuisut at gå mere drastisk til værks, er det fordi, vi mener, at vi har et rimeligt overblik over situationen lige nu. Vi følger den meget tæt. Og hvis vi opdager smittede flere steder, så vil vores rådgivning nok ændre sig, siger Henrik L. Hansen.

Hvis det sker, står politikerne klar til igen at nikke ja til, at hovedstaden lukkes, siger Asii Chemnitz Narup.

- En større smitteopsporing er i gang, og det er alvorligt. Men vi er rolige ved landslægens indstilling, og vi er parate til strengere restriktioner, hvis det kommer til det, siger hun.

De op til 200 mennesker, der har været til den omtalte kaffemik og konfimationsmiddag for fire dage siden, er ved at blive kontaktet af politiet. De kan lade sig teste i testcenteret ved Brugseni fra klokken 12.30 i dag.

Landslæge: Ingen har brudt karantæne

De ansatte i Munck Gruppen har været isoleret til området omkring lufthavnen. Det har i hvert fald været meldingen fra mydnighederne efter den sidste omgangsmittespredning ugen efter pinse. Så hvordan kan det være, at nogle medarbejdere har fået lov til at komme ud af boblen og deltage i konfirmationer og kaffemik?

- Personer, der er inde i boblen, men som skal ud af Grønland, kan efter en periode komme ud af boblen. Dermed er de ikke underlagt karantæne. Og derfor kan der godt være situationer, hvor folk fra lufthavnsbyggeriet faktisk ikke er underlagt karantæne, siger Henrik L. Hansen.

Testcenteret ved Brugseni er åbent fra klokken 12.30 i dag. 

Hvis du er blevet kontaktet om at lade dig teste, fordi du har været til konfirmation eller kaffemik, kan du lade dig teste sammen med op til 200 andre gæster. 

Hvis ikke du har været til den konfirmation eller den kaffemik, hvor folk er blevet smittet, skal du ikke lade dig teste i dag, beder landslægen

- Vi har ingen oplysninger om, at nogen har brudt deres karantæne.

Hvor der i Nuuk endnu en gang er smittespredning, er der det ikke i Ilulissat, vurderer landslægen. 

- Vi er ved at undersøge forholdene i Ilulissat netop nu, men kontakterne til den smittede deroppe er er indenfor lufthavnsbyggeriet, siger han.

Munck Gruppen er også i gang med et nyt lufthavnsbyggeri i Ilulissat.

I alt har 49 været smittede i Grønland. Ni er lige nu smittede. Én af dem er på intensiv afdeling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, men vedkommende ligger ikke i respirator.

De øvrige bliver behandlet derhjemme.

 

Corona-status i Grønland

Indlagte 0  
Døde 21  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
  Opdateret: 
1. april 14:00

Forebyg smitte mod coronavirus