Air Greenland om konflikt med Dansk Metal: Det vil langsomt kvæle Grønland

En langvarig konflikt mellem flymekanikere og Air Greenland har kolossale konsekvenser for landet, skriver Air Greenland på sin hjemmeside. Dansk Metal mener, at flyselskabet griber til unødig lockout.
Al flytrafik i Grønland risikerer at blive indstillet med udsigten til lockout af flymekanikere hos Air Greenland fra 11. april. Foto © : KNR / Foto: Anton Gundersen Lihn
25. marts 2022 10:59

Fagforeningen Dansk Metal stiller urealistiske krav til flymekanikers lønninger hos Air Greenland og sætter det grønlandske samfund under unødigt pres.

Det er budskabet i et brev, som Air Greenland har lagt på selskabets intranet og nu også lagt offentligt tilgængeligt under titlen "Lockouten er vores eneste mulighed".

Flyselskabet mener, at Dansk Metal sætter Grønland i et jerngreb med et strejkevarsel på to flymekanikere, der servicerer Norsaq-flyet. Og det vil så godt som lamme store dele af forsyningen til Grønland, som ikke bare kan omlægges, for eksempel til Island som transitland.

- Virkeligheden er, at det behov i dag løses af en Airbus 330-200, som flyver fire til syv gange om ugen med 278 sæder inklusive fragtkapacitet, hvor kritiske medicinske prøver, forsyninger, reservedele med mere transporteres frem og tilbage i et fastlagt system, der ikke bare kan lægges om fra den ene dag til den anden, siger HR direktør hos Air Greenland, Mads B. Christensen, i brevet.

Uden mekanikerne på Norsaq'en, må flyet på atlantruten indstilles, og det sætter en stor bremse på indenrigsflyvningerne.

LÆS OGSÅ Strejkevarsel for to mekanikere får Air Greenland til at holde alle fly på jorden

Og derfor må Air Greenland sætte hårdt mod hårdt og afvise alle andre flymekanikere også for at møde på arbejde fra 11. april - en såkaldt "lockout".

- Derfor er Air Greenland nødt til at gøre brug af det eneste mulige våben, en arbejdsgiver har i forbindelse med et konfliktvarsel, nemlig en lockout af samtlige medarbejdere på området som modsvar på den af Dansk Metal varslede strejke, siger Mads B. Christensen.

Flymekanikere skal holde igen for konkurrencens skyld

HR-direktøren kritiserer, at Dansk Metal forlanger mere i lønposen til flymekanikerne, særligt oven på covid-19-krisen, som generelt har kostet flybranchen dyrt. 

Air Greenland kom dog ud af 2020 med et overskud på godt 30 millioner kroner. Men selskabet forventer øget konkurrence, når de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat står færdige. Og det må flymekanikerne være med til at holde for.

LÆS OGSÅ Air Greenland refunderer billetter i tilfælde af strejke og lockout

- Det er helt afgørende, at der er råd til at sænke billetpriserne over de kommende år. Det kræver besparelser, og det er derfor også nødvendigt med en realistisk lønudvikling – også for Dansk Metals medlemmer, siger Mads B. Christensen. 

Men det argument holder ikke, skriver Dansk Metal i et modsvar, som er sendt til fagforeningens medlemmer hos Air Greenland og til KNR.

Det tjener en flymekaniker hos Air Greenland

Ifølge overenskomsten 2017-2020 mellem Dansk Metal og Air Greenland ligger en flymekanikers grundløn mellem 29.114,75 kr. til 33.993,89 kr. om måneden afhængig af anciennitet. 

Hertil kommer en lang række tillæg bl. a. for skifteholdsarbejde, overarbejde, standby-vagt, temaleder, flextid mm. 


Du kan se hele overenskomsten her

For Air Greenlands økonomi er udmærket. Desuden accepterede flymekanikerne at udskyde overenskomstforhandlingerne til efter coronakrisen, påpeger Dansk Metal.

- Derfor er der ingen saglige grunde til at bruge den øvrige flybranches økonomi som argument for at udhule medarbejdernes løn. Vi har fuld forståelse for, at Air Greenland ønsker at ekspandere, men det skal ikke ske på bekostning af de medarbejdere, som holder flyene på vingerne, skriver fagforeningen i sit modsvar.

Kritik af lønkrav

Dansk Metal organiserer omkring 70 ansatte hos Air Greenland, som i øjeblikket arbejder ud fra en overenskomst, der udløb i 2021.

Som krav til en ny overenskomst kræver Dansk Metal en lønstigning, der ifølge fagforeningen svarer til inflationen i Danmark, der for tiden er markant stigende og i februar nåede 5,3 procent.

Det betyder højere priser på varer, og det skal lønnen til flymekanikerne afspejle, mener Dansk Metal.

Men ifølge Air Greenland bør flymekanikernes løn afspejle inflationen i Grønland - og den er lige nu lavere end i Danmark. Derfor har selskabet tilbudt flymekanikerne en lønudvikling, som svarer til aftaler, som selskabet har indgået med SIK og HK for 275 ansatte.

LÆS OGSÅ Arbejdsmarkedsforsker om konflikt: Air Greenland trækker værkstedets største hammer

- Det er en realistisk lønudvikling, som samtidigt gør, at vi kan nå målet om billigere billetter, siger Mads B. Christensen:

Men hos Dansk Metal lyder meldingen, at al historie viser, at inflationen også kommer til Grønland. Derfor skal flymekanikernes løn højere op nu. 

- Det sker i hele verden for tiden – og der ikke noget, der tyder på, at Grønland skulle gå fri, skriver Dansk Metal i sit modsvar.  

Hvis ikke parterne når til enighed inden, træder Air Greenlands lockout i kraft 11. april. Parterne skal dog mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen 1. april i håb om at lande en aftale.