Fertilitetsbehandling: Agathe Fontain lover penge også til næste år
Det har været en lang, usikker og bumlet vej frem for landets ufrivilligt barnløse i kampen for at blive forældre gennem fertilitetsbehandling.
Men i starten af denne uge var der endelig gode nyheder. Og nogle som for en gangs skyld var til at tage at føle på - og ikke bare tomme ord.
Cheflæge Aviaja Siegstad kunne fortælle til KNR, at man nu endelig var klar til at sende de første par til behandling på Rigshospitalet i Danmark.
Og nu melder naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain (IA), så også ind i kampen og siger, at naalakkersuisut er klar til at sætte penge af til fertilitetsbehandling også i 2025:
- Fra naalakkersuisut kommer vi med forslag om, at det også kommer med i finansloven 2025. Vi har som udgangspunkt sat 8,7 millioner af til det, som også var udgangspunktet i første omgang, fortæller hun.
Lover at løfterne holder denne gang
Det er dog ikke første gang, at landets ufrivillige barnløse har hørt den slags løfter.
Pengene var også blevet lovet som en del af finansloven sidste år. Alle partier havde givet håndtryk på håndsrækning til de barnløse. Men da den endelige finanslov lå på bordet, var pengene til fertilitetsbehandling forsvundet som dug for solen.
Det lover Agathe Fontain dog, at hun vil kæmpe for ikke sker endnu en gang:
- Vi er optaget af denne sag politisk, og det er vores opgave, at Inatsisartuts ønske realiseres. Derfor er det også i vores interesse at færdiggøre arbejdet, fortæller hun.
Fremtiden ligger ikke fast
Nu er pengene der altså, og alt tyder på, at de er kommet for at blive.
Og mens de første par flyver til Danmark for at forsøge at blive forældre, så holder Sundhedsdepartementet et vågent øje med behandlingsforløbet, så de ved, hvordan budgettet skal se ud til næste år.
Hvis løfterne om et lovforslag føres ud i livet, skal det nemlig også give mening ude i virkeligheden, fortæller Agathe Fontain:
- Vi arbejder politisk for at sætte penge af til det. Vi er afventende i forhold til at høre fra lægerne om, hvordan det har gået med henvisningerne og behandlingerne, siger hun.
Og hvis alle pengene ikke bliver brugt i år, kan det være, at de penge bliver smidt oven i budgettet til næste år:
- I slutningen af året vil vi se, hvor realistisk det vil være at overføre dem til næste års budget. Det vil jeg slet ikke være afvisende overfor, afslutter Agathe Fontain.