Foto: GME

GME: Aftale med Shenghe er godkendt

Det kinesiske selskab Shenghes køb af 12,5 procent af selskabet bag Kvanefjeldsprojektet - GME - er blevet godkendt, oplyser GMEs direktør.

Kinesiske Shenghe ejer nu 12,5 procent af selskabet Greenland Minerals and Energy Limited i Australien. Handlen er blevet godkendt af den australske børs, hvor selskabet er noteret, og handlen er også godkendt af selskabets øvrige aktionærer. Det oplyser direktør i GME John Mair i en mail til KNR.

Også de australske myndigheder i form af Australia´s Foreign Investment Review Board har godkendt handlen.

Ifølge John Mair er uoverensstemmelserne med Selvstyret om, hvorvidt Shenghe havde betinget sig retten til at overtage 60 procent af selskabet, hvis GME fik udnyttelsestilladelse også lagt i graven.

Her er Kvanefjeldsprojektet:
- GME arbejder på at gøre VVM-rapporten færdig i dialog med Selvstyret.
- Når rapporten er færdig skal der foretages en offentlig høring af projektet.
- Dernæst udarbejdes en såkaldt hvidbog, hvor der tages stilling til de spørgsmål og bekymringer, som kommer frem i forbindelse den offentlige høring.
- De endelige VVM og VSB rapporter med tilhørende  hvidbog skal derefter godkendes af Naalakkersuisut.
- GME kan derefter søge om en udnyttelsestilladelse(det er denne som Ironbark netop har fået til selskabets bly- og zinkminen i Citronen Fjorden).
- Før projektet kan komme endeligt i gang, skal GME blandt andet også have godkendt en udnyttelses- og nedlukningsplan.

- Som vi sagde, så har Shenghe ikke en option, de har simpelthen bare udtrykt deres interesse i en langsigtet involvering i projektet, skriver John Mair.

Den australske børs er "fuldstændig tilfreds"

John Mair forklarer videre, at hvis Shenghe havde haft en option på at overtage kontrollen med selskabet, så ville den australske børs, Australien Securities Exchange(ASX) havde udbedt sig alle detaljer i forbindelse med handlen men:

- ASX har vurderet sagen og er fuldstændig tilfreds, skriver John Mair.

Hos Selvstyret vil man dog gerne have undersøgt sagen om den mulige option til bunds. Ifølge departementschef i Råstofdepartementet, Jørgen Hammeken-Holm, er det naturligt for myndigheden selv at læse og vurdere aftalen.

- Vores eksterne jurist er igang med undersøgelse af, hvor vidt der er tale om en indirekte overdragelse af GME til den kinesiske virksomhed, Shenghe Resources. Indtil vi har resultatet af den undersøgelse, kan vi ikke sige mere om, hvordan vi forholder os til handlen, siger Jørgen Hammeken-Holm.

GME arbejder i øjeblikket på at færdiggøre den såkaldte VVM rapport, der handler om de miljømæssige påvirkninger af en mine på Kvanefjeldet.

Færdiggørelsen sker i dialog med Selvstyret, og når rapporten er færdig skal den i offentlig høring:

- Vi håber tidligt i det nye år(2017), at blive enige med regeringen om, hvilket arbejde der skal gøres forud for den offentlige høring, skriver John Mair.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt