Ærgerlige Koks mistede Michelin-stjerner: Vi leverer hundrede procent den samme kvalitet

Koks Restaurant i Ilimanaq slår snart dørene op for den sidste sæson i Grønland.
Koks Restaurant i Ilimanaq åbner den 12. juni og lukker den 7. september. Foto © : Koks
Skrevet af Sebastian Trosborg
02. juni 2024 11:16

Når køkkenet i Koks Restaurant atter skal syde og boble med grønlandske råvarer i den kommende tid, vil det være uden deres tidligere to Michelin-stjerner. 

Mandag blev årets Michelin-stjerner nemlig fordelt til de bedste restauranter i Norden. Det blev dog ikke en glædens dag for den mest afsidesliggende restaurant i verden. 

Kort om Michelin-guiden

Michelin-guiden stammer fra Frankrig og anbefaler gode spisesteder. Her er flere tusinde restauranter nævnt, og det er muligt at få en, to eller tre stjerner. 

En Michelin-stjerne gives til: En god restaurant i sin kategori.

To Michelin-stjerner gives til: Rigtig godt køkken, værd at køre en omvej efter.

Tre Michelin-stjerner gives til: Ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter. 

Siden 2020 har det også været muligt at gøre sig fortjent til en grøn stjerne. Den gives til restauranter, der gør en større indsats for bæredygtighed.

Her mistede Koks sine to Michelin-stjerner, og det ærgrer restauranten.  

- Det er selvfølgelig meget ærgerligt, at vi ikke længere er med i Michelin-guiden. Det er noget, vi alle har været stolte over, siger Poul Andrias Ziska, der er køkkenchef hos Koks.    

Koks er i Grønland på tredje år, og både i 2022 og 2023 har restauranten haft to Michelin-stjerner. De to stjerner fik de første gang tilbage i 2019, mens de stadig var i Færøerne. Siden da har de hvert år genvundet stjernerne, men sådan blev det ikke i år. 

Ifølge køkkenchefen er de manglende Michelin-stjerner ved årets uddeling ikke et udtryk for manglende kvalitet hos Koks. 

- Vi leverer hundrede procent den samme kvalitet, som vi altid har gjort. Jeg vil faktisk påstå, at den er højere. Vi bliver bedre og bedre, og vi bliver skarpere for hvert år, der går, siger Poul Andrias Ziska. 

Rykker retur til Færøerne

Restauranten vurderer derfor selv, at det er andre faktorer end kvalitet, der har været afgørende ved dette års uddeling. 

Og det var egentlig forventet, at restauranten kunne miste sine stjerner, mener Poul Andrias Ziska, der peger på, at den usikre fremtid og åbningstiderne nok har spillet kraftigt ind på den endelige beslutning.  

- Nu har vi meldt ud, at vi ikke kommer til at være her mere, og Michelin-guiden skal jo udkomme. Den bliver stadig lavet som en bog, og at have en restaurant med i bogen, som ikke længere eksisterer, giver ikke mening.

Mens Koks har været i Grønland, har de hvert år haft åbent tre måneder i om sommeren. Det samme gør sig gældende i år. 

Fremtiden for Koks er uvis, men afgjort er det dog, at det er deres sidste sæson i Grønland i år. Planen er derefter at vende tilbage til Færøerne.

- Vi har jo i ret lang tid efterhånden ledt efter et permanent sted i Færøerne, men det er desværre ikke lykkedes endnu. Vi leder stadig, men vi har lidt trukket en streg i sandet og sagt, at nu åbner vi ikke, før vi har fundet det rigtige sted, fortæller køkkenchefen.  

Glæder sig til sommer

Restauranten har tidligere holdt maskineriet i gang med pop-ups ligesom i Grønland, men det har ikke været holdbart, og derfor ønsker de ikke længere den løsning. 

Men trods de mistede Michelin-stjerner forventer Koks ikke, at det får nogen nævneværdig betydning for antallet af gæster i år.

- Det, som vi laver, er der ikke andre, der laver nogen steder i verden. Så hvis man vil opleve det, skal man opleve det i Grønland. Og det tror jeg stadig på, at flere gerne vil, uanset om vi har stjerner eller ej, siger Poul Andrias Ziska. 

Poul Andrias Ziska ser da også frem mod den kommende sommersæson i Grønland.  

- Den glæder vi os rigtig meget til, siger han. 

Koks Restaurant, der ligger i Ilimanaq nær Ilulissat, åbner for årets sæson den 12. juni, og de lukker den 7. september.