Ældre grønlændere tror mere på menneskeskabte klimaforandringer end yngre

Et nyt studie har for første gang nogensinde spurgt grønlænderne om deres forhold til klimaforandringerne.
Grønland er et af de steder i verden, hvor klimaforandringerne er tydeligst, men alligevel tror kun halvdelen af os på, at klimaforandringerne i høj grad er menneskeskabte. Arkivfoto Foto © : Scanpix
26. juli 2023 14:47

Selvom næsten 90 procent af alle grønlændere tror på klimaforandringerne, er det kun halvdelen af alle grønlændere, som tror på, at de er menneskeskabte.

Det viser en ny videnskabelig undersøgelse, som er udgivet af tidsskriftet Nature Climate Change.

Til sammenligning fremgår det i rapporten, at 99 procent af alle klimaforskere har konkluderet, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Det er den første undersøgelse, der spørger den grønlandske befolkning til deres forhold til klimaforandringerne.

Grønland er et af de lande i verden, hvor klimaforandringerne er tydeligst, hvilket også betyder, at vores land tit besøges af klimaforskere, som undersøger den globale opvarmnings effekt. 

Ældre er opmærksomme på menneskets ansvar

Det er særligt dem, som er mellem 50 og 64 år, som er overbeviste om menneskets ansvar i klimaændringerne. Her er 57 procent overbevist.

Omvendt er de 18 til 29-årige mest skeptiske. Her er kun 43 procent overbevist om det menneskelige ansvar for klimaforandringerne.

Uddannelsesbaggrund betyder noget:

En vigtig faktor, når det kommer til oplysning om menneskeskabte klimaforandringer, er uddannelse.

I undersøgelsen fremgår det at 58 procent af alle, som har mere end en folkeskoleuddannelse, tror på menneskelighedens ansvar for klimaforandringerne.

Omvendt er det 39 procent af dem, som kun har en folkeskoleuddannelse, der tror på menneskeskabte klimaforandringer.

Den ældre generation har i højere grad mærket klimaforandringerne på egen krop, hvilket betyder, at de er mere opmærksomme på de menneskeskabte klimaforandringer, konkluderer rapporten.

Særligt fangere, fiskere og bygdebeboere har oplevet klimaforandringerne tæt på, da mange af dem bor i områder, hvor klimaforandringerne er meget tydelige.

Mærker klimaforandringerne på egen krop

Undersøgelsen har sammenlignet grønlænderes holdning til klimaforandringer med holdningen fra borgere i: USA, Sverige, Rusland, Norge, Island, Finland, Danmark og Canada.

Her fremgår det, at grønlændere tror på, at klimaforandringerne er menneskeskabte i højere grad end de fleste andre lande.

Samtidig er det også dobbelt så sandsynligt, at grønlændere har oplevet klimaforandringerne på egen krop, hvis man sammenligner den grønlandske befolkning med befolkningen i de andre lande.