Advokat: Greenpeace er ikke kriminel

Kriminelle idioter. Det var det Demokraternes Anda Uldum for nylig kaldte Greenpeace. Men Greenpeace-aktivisterne er altså ikke kriminelle, lyder det nu fra en advokat.

- De aktivister, der lige nu, har spændt sig fast til Cairn Energys boreplatform er nogle kriminelle idioter, der efter min opfattelse bør straffes hårdt, når de inden længe er i politiets varetægt. Sådan lød kritikken fra Anda Uldum, da to Greenpeace-aktivister for nylig hang under Cairn Energys borerig.

Og siden kritiserede han - på baggrund af udtalelser fra en stribe prominente IAere - landets største parti for at rejse en debat med afsæt i Greenpeaces kriminelle handlinger.

Men Greenpeace aktivisterne er altså ikke kriminelle og derfor holder sammenkoblingen ikke, lyder det nu fra advokat Aviaaja Helms.

- Så vidt jeg er orienteret af den dækning, der har været i pressen, så blev Greenpeace dømt for overtrædelse af politivedtægten vedrørende husfredskrænkelse og en landstingsforordning vedrørende overtrædelse af sikkerhedszonen. Så de er vist ikke dømt efter forhold efter kriminalloven, så det er at gå for vidt at sige, at Greenpeace er kriminelle, siger Aviaaja Helms.

Man er nemlig kun kriminel, hvis man har overtrådt kriminalloven. Aviaaja Helms forklarer videre, at kriminalloven er den alvorligste lov i Grønland. Den dømmes man efter, hvis man har begået drab, tyveri eller bedrageri og andre forbrydelser i denne klasse. Overtrædelser af politivedtægten rangerer lavere hierarkisk, mens overtrædelser af landstingsforordninger er mindre alvorlige end overtrædelser af kriminalloven.

Greenpeace selv har på sin side også afvist at skulle være kriminelle. De har karakteriseret deres aktioner som civil ulydighed. Et begreb, der stammer fra blandt andet Sydafrika og Indien, hvor Gandhi anses for at være et af de fremmeste eksempler på, hvad man kan opnå med aktioner af den kaliber.

Men det er også tvivlsomt om Greenpeaces aktioner kan karakteriseres som sådan, lyder det fra Aviaaja Helms.

- Jeg ved ikke, om det er det rigtige i det her tilfælde, siger Aviaaja Helms.

Kriminelle eller ej. De sidste syv Greenpeace-aktivister blev i dag udvist af Grønland.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt