Årets genudsendelse: KNAPK varsler igen, igen konflikt om stenbiderrogn

KNAPK vil gerne snakke priser. Men Royal Greenland forhandler slet ikke priser. Heller ikke i år, lyder det fra fiskeriselskabet.
År efter år udløser pris på stenbiderrogn sure miner hos fiskeriorganisationen KNAPK. I år er ingen undtagelse. Foto © : Malik Brøns / KNR

Nu står vi her igen. Foråret er lige om hjørnet, og dermed står KNAPK klar til at råbe vagt i gevær over stenbiderrognpriserne.

Hvis det lyder bekendt, er det måske, fordi det til forveksling ligner konflikten fra sidste år, som lignede den fra året før - og sådan kunne vi fortsætte. 

Det er igen i år forhandlingerne - eller manglen på samme - mellem fiskeriforeningen KNAPK og fiskerigiganten Royal Greenland, der betyder, at stenbiderfiskeriet er i fare. 

Det fortæller formand for KNAPK Nikkulaat Jeremiassen:

Jeg synes, at det går godt i forhold til samarbejdet. Problemet ligger i, at der er modvilje til at snakke om prisen, siger han.

Ifølge fiskerforeningen er Royal Greenland ikke vendt tilbage på deres ønske om at forhandle prisen. 

Og igen siger KNAPK, at de ikke vil begynde fiskeri efter stenbider, før aftalen om indhandlingsprisen er på plads.

- Vi kan ikke blive ved med at vente på Royal Greenland. Derfor blæser vi til storkonflikt på landsplan, siger KNAPK-formanden i en pressemeddelelse torsdag.

Præcis ligesom de altså gjorde og sagde sidste år.

Ingen prisforhandlinger

Spørger man Royal Greenland, er der ikke er nogen forhandlinger i gang:

- Der er ikke nogen igangværende forhandlinger, lyder det fra Merete Lindstrøm, der er koncernkommunikationschef ved Royal Greenland.

Hun fortæller, at de slet ikke forhandler om pris, og at de har afvist at indgå prisaftaler, da det er konkurrenceforvridende i forhold til de andre, der indhandler stenbiderrogn.

- Det sagde vi sidste år, det sagde vi året før, det siger vi igen i år. Så der er ikke noget nyt.

Ligesom Nikkulaat Jeremiassen mener Merete Lindstrøm, at samarbejdet mellem de to parter fungerer fint.

- Og når der så kommer en udmelding som den i sidste uge, bliver vi noget chokerede, siger hun.

Vender sig mod politikerne

Da KNAPK har ramt en mur i forhold til prisforhandlinger med Royal Greenland, sætter Nikkulaat Jeremiassen sin lid til politikerne. Men det går heller ikke super godt:

- Det er så vanskeligt nu, at når vi henvender os til Inatsisartut og naalakkersuisut, og beder dem om at indlemme penge i finansloven til en mindstepris til fisk, fordi priserne er så lave nu. End ikke det vil man modtage, siger han.

Generelt mener han ikke, at der er megen hjælp at hente fra naalakkersuisut. 

- Siden jeg blev valgt som formand for organisationen, har der ikke været den mindste skridt i vores retning, tilføjer han.

Hvad KNAPK vil gøre overfor politikerne og i forhold til den varslede konlfikt er endnu uvist.

Nikkulaat Jeremiassen oplyser, at organisationens medlemmer har nævnt havneblokade. Men lovgivningen skal kæmmes igennem, før foreningen ved, hvad den vil gøre:

- Lad os først se, hvilke muligheder og rettigheder vi har, siger Nikkulaat Jeremiassen og tilføjer:

- Vi er ved at formulere vores henvendelse til naalakkersuisut.

Sidste år varslede KNAPK en landsdækkende demonstration, fordi priserne endnu ikke var på plads. Men i ellevte time, netop som fiskerne var klar til at gå på gaden, accepterede KNAPK endelig en ny pris fra Royal Greenland. 

I 2022 endte det i en demonstration, da prisen på stenbiderrogn lod vente for længe på sig.

I år regner Royal Greenland med at melde en pris ud i morgen, oplyser Merete Lindstrøm til KNR.