Fiskerne demonstrerer mod Royal Greenland: Prisen på stenbider er for lav

Årets indhandling af stenbiderrogn skulle være skudt i gang 1. april - men stenbidergarnene ligger stadig på land. 
Siden 24. marts har forhandlingerne mellem KNAPK og Royal Greenland været strandet. Royal Greenland fastholder kiloprisen på 22 kroner, men den pris er alt for lav, mener KNAPK.  Foto © : Malik Brøns / KNR

Rettelse: Det har tidligere stået i artiklen, at Royal Greenland ikke ville interviewes i dag. Det var en fejl. Royal Greenland har stillet op til interview, og du kan læse det her

Fiskerne er utilfredse. Faktisk er de så utilfredse, at de i dag demonstrerer mod Royal Greenland.

Grunden er, at årets indhandling af stenbiderrogn skulle være skudt i gang 1. april - men stenbidergarnene ligger stadig på land. 

Det gør de, fordi fisker- og fangerorganisationen KNAPK og fiskeproducenten Royal Greenland ikke kan blive enige om kiloprisen.

Så i dag klokken 10 har KNAPK arrangeret demonstrationer mod Royal Greenland i Sisimut og Nuuk og Narsaq.

Forhandlinger er strandet

Siden 24. marts har forhandlingerne mellem KNAPK og Royal Greenland været strandet. Royal Greenland fastholder kiloprisen på 22 kroner, men den pris er alt for lav, mener KNAPK. 

Ifølge KNR's oplysninger var prisen sidste år mellem cirka 21 og 24 kroner pr. kilo. 

LÆS OGSÅ Fiskere i Narsaq: Det er ubehageligt, at vi ikke kan indhandle stenbiderrogn endnu

- Det skal kunne betale sig at producere rognen til udlandet. Hvis prisen er for høj, så kan vi ikke sælge det - og så får vi et for stort lager af stenbiderrogn, sagde Masaana Egede, der er koncernkommunikationschef, til KNR i sidste uge. 

Niels Sakariassen er fabrikschef hos Royal Greenland i Narsaq og ifølge ham er forhandlingerne genoptaget - men kun på mail, har han sagt til demonstranterne. 

Ifølge Selvstyrets bekendtgørelse om fiskeri efter stenbidderrogn skal indhandlingsstederne og fiskernes organisation være enige om, hvornår indhandlingen starter. I år skulle den være startet 1. april.