PITUFFIK Aaja spørger ind til udbudskriterier

Folketingsmedlem for IA, Aaja Chemnitz Larsen vil nu have den danske udenrigsminister på banen i forbindelse med formuleringen af nye kriterier for, hvem der kan byde på servicekontrakten på Thule Air base.
Aaja Chemnitz Larsen på talerstolen i Folketinget. Foto © : Inuit Ataqatigiit
14. januar 2016 14:53

- Det går simpelthen ikke, at amerikanske skuffeselskaber kan vinde servicekontrakten ved Pituffik, en kontrakt, der skal gavne det grønlandske samfund direkte.

Sådan lyder det fra folketingsmedlem for IA, Aaja Chemnitz Larsen som i en pressemeddelelse henviser til, at servicekontrakten på den amerikanske base Pituffik i efteråret 2014 blev vundet af det amerikansk ejede selskab Exelis.

Læs også Thulerapport bliver offentlig 

I den forbindelse blev der for godt et år siden nedsat to arbejdsgrupper, hvor nye kriterier skal formuleres.

- Men indtil nu har vi intet hørt, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun vil nu stille en række opfølgende spørgsmål til den danske udenrigsminister Kristian Jensen.

Her beder hun blandt andet om en redegørelse for kommissoriet for de to arbejdsgrupper og, hvem der sidder med i arbejdsgrupperne.

Læs også Selvstyret godkendte nye Pituffik-udbudsregler

Hendes udmelding kommer samtidig med, at advokat Ole Spiermanns redegørelse om hændelsesforløbet kommer til offentlighedens kendskab.

Det sker, når Selvstyret i dag imødekommer den aktindsigt, som KNR har søgt om, meddelte Selvstyret i går onsdag.

Hidtil har kontrakten skullet gå til et grønlandsk eller dansk ejet selskab. Men en ændret formulering i udbudsreglerne gjorde det pludseligt muligt for et amerikansk ejet, men dansk registreret selskab, at vinde den gyldne kontrakt.

Den nye formulering blev behandlet og tilsyneladende godkendt i Grønland, men her har ingen villet tage ansvar for fejlen.

- Vi så jo hvor galt det gik med de tidligere kriterier, hvor et amerikansk skuffeselskab endte med at få servicekontrakten ved Pituffik. Jeg har en forventning om at kriterierne her i anden omgang bliver knivskarpe og ikke til at tage fejl af, siger Aaja Chemnitz Larsen videre i sin pressemeddelelse.