Aaja Chemnitz Larsen i åbningstale: Tak for hjælpen til socialområdet - vi har brug for mere
Endelig - endelig - bliver der skredet ind over for misbrug og omsorgssvigt af Grønlands børn og unge.
Det var budskabet fra Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, da hun under Folketingets åbningsdebat torsdag kritiserede tidligere grønlandske regeringer for at have svigtet og takkede den danske regering for hjælpen på socialområdet i Grønland.
En hjælp, der kommer på trods af, at Grønland selv har været ansvarlig for socialområdet i flere årtier.
LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz foreslår en katastrofefond mod seksuelle overgreb
- Vi har måtte indse, at et løft af socialområdet er nødt til at ske med hjælp udefra og i endnu stærkere koordination med Danmark. Det er en meget vigtig erkendelse for det grønlandske samfund, lød det fra Aaja Chemnitz Larsen.
Foreløbig har den danske regering afsat 5,3 millioner kroner i 2019 til et akutteam i Tasiilaq foruden behandling af seksuelt misbrugte børn og unge i hele Grønland.
Men der skal mere til - for der er tale om en social katastrofe, mener Aaja Chemnitz Larsen.
- Det er en decideret katastrofe, der bør behandles som sådan. Helt konkret har vi foreslået en katastrofefond, som bliver brugt til særlige sociale undtagelseszoner, som, vi mener, er nødt til at blive identificeret.
Fond: Danmark skal betale fem gange mere end Grønland
IA’s forslag kom første gang frem i foråret. Partiet foreslår, at Danmark bidrager med 100 millioner kroner til katastrofefonden, mens Grønland skal lægge 20 millioner kroner.
Pengene skal dække udgifter til behandling og rådgivning til udsatte børn og unge i Grønland.
LÆS OGSÅ Flertal gror frem bag socialudspil fra IA
Samtidig bør Naalakkersuisut og den danske stat sammen oprette børnehuse i alle fem kommuner, så børn kun har ét sted at gå til for at få hjælp.
- Børn bør ikke være en kastebold i systemet, men det bør være os voksne, der koordinerer indsatsen i langt højere grad, end vi gør i dag, sagde Aaja Chemnitz Larsen fra talerstolen.
En del af forslaget rummer også familiekostskoler, der skal hjælpe familier med helt små børn.
Mette Frederiksen: Vi er åbne for al hjælp
Statsminister Mette Frederiksen (S) måtte lede længe efter ordene, da hun afslutningsvis skulle kommentere emnet om grønlandske børn. For problemerne på socialområdet i Grønland har tidligere været et politisk tabu mellem Selvstyret og Folketinget – men er det ikke mere, fastslog hun.
- Når børn bliver voldtaget, misrøgtet og omsorgssvigtet, så snakker vi. Og jeg er glad for den alvor, der har sænket sig. Jeg er glad for, at vi taler så åbent om det nu, sagde Mette Frederiksen.
LÆS OGSÅ Danske medarbejdere kan hjælpe kommuner af med sagsbunkerne
De mange socialsager med børn og unge har dog rystet statsministeren. Og hun er klar til at bede Folketinget om al den hjælp, som er nødvendig til socialområdet i Grønland.
- Nu har vi fået sat det i gang. Jeg betragter det kun som en start og vil være lydhør over for alle de idéer, der måtte komme, sagde hun.